tisdag 16 december 2014

Ädel Potkäs, ostchips och ostkorgar

Julpotkäs
En krämig ost i kruka är trevligt på julbordet. Jag använde några olika lagrade ostar, grevé, prästost bland annat. Proportionerna är inte så viktiga. Man tager vad man haver.

Ca 500 g lagrad ost 7 g kh 
100 g ädelost 2 g kh
125 g rumsvarmt smör 1g kh
1 msk kummin 4 g kh
½ dl konjak


Riv hårdosten och finfördela ädelosten. 
Blanda alla ingredienserna, gärna i matberedare.
Packa ostkrämen i en kruka och förvara i rumstemperatur. Serveras till frökex.

Hela satsen innehåller 14 gram kolhydrater och väger mer än 7 hg. Det blir mindre än 2 % kolhydrater.

Ostchips
När jag ändå rev ost passade jag på att göra några ostchips.

Högar av riven smakrik ost läggs på ett bakplåtspapper. Håll dem relativt små och bred ut högarna så att de inte blir för tjocka. Chipsen är godast tunna och spröda. Osten flyter ut i ugnen.
Gräddas i 200 grader i 5-10 minuter eller tills de har fin färg.

Ostkorgar
Några av ostchipsen lades över ett upp och nedvänt glas och pressades in mot glasets sidor. På så sätt fick jag korgar att fylla med någon god röra som förrätt. Bottna gärna med ett salladsblad så att ostkorgen inte blir för blöt i botten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar