lördag 20 december 2014

Zabaione med saffran och färsk frukt

Tyvärr höjer frukt blodsockret avsevärt, dessutom innehåller den sockerarter som får levern att jobba på högtryck. Frukt tillhör undantagen i en lågkolhydratkost. Bär är att föredra. Därför blir det inte längre en jättesats fruktsallad till första advent som varit tradition i familjen, men någon gång i anslutning till julen blir det lite frukt i alla fall.  I år satsar jag på italienskt äggskum med saffransmak till bär eller någon finskuren frukt.

3 äggulor
2 msk sötningsmedel
2 msk marsalavin eller torrt vitt vin
1 msk vatten
1/4 g saffran (1/2 paket)
ev ekologiskt vaniljpulver
apelsin, blåbär, hallon el dyl.

Rör ut saffranet i vinet.

Vispa äggulor, sötningsmedel och vanilj poröst och luftigt.

Ställ bunken i ett vattenbad med kokande vatten och fortsätt vispa tills blandningen tjocknar. Tillsätt vinet med saffranet och vattnet lite efter hand under vispningen. Det får absolut inte koka.

Lägg bär och/eller finskuren frukt i botten på fyra glas och skeda krämen över.

OBS! Sötningsmedel kan variera i sötma. Kolla därför på paketet så att det inte överdoseras. Vissa sötningsmedel tål inte uppvärmning. Tillsätt det då i slutet.

Ägg, sötningsmedel och torrt vitt vin innehåller ytterst små mängder kolhydrater. Marsalavin däremot innehåller 11 % kolhydrater vilket i detta recept ger ungefär 3 gram kolhydrater. Här är det frukt/bär man bör se upp med.

Apelsin innehåller 10,2 % kolhydrater, småcitrus 8,9 %, blåbär 7,6 % och hallon 4,1%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar