tisdag 2 december 2014

Saffranspannkaka och apelsinris

Nu står det en stor skål med kolhydratbantad risgrynsgröt i kylskåpet så det är dags att se över de gamla recepten på saffranspannkaka och apelsinris.

Saffranspannkaka
330 gram risgrynsgröt, 23 g kh
4 ägg, 1 g kh
2 dl vatten (grädde i det gamla receptet, men gröten innehåller redan mycket grädde och smör)
0,5 gram saffran
50 gram malen mandel, 7 g kh
30 g smör till formen
Lite sprit att lösa upp saffran i. Kan uteslutas.

Totalt 31 gram kolhydrater.

Låt ev saffran ligga i lite sprit under ett par timmar, så blir saffranssmaken tydligare. Rör samman alla ingredienser och grädda i en smord form i 200 grader i ungefär 30 minuter.

Den färdiga pannkakan väger ca 620 gram vilket innebär 5% kolhydrater. Satsen räcker till 6 - 8 portioner, drygt 5 g kolhydrater per portion.

(Man kan kolhydratbanta ytterligare genom att ta ett par rivna bittermandlar och/eller strö lite flagad mandel över pannkakan i stället för att blanda mandeln i smeten.)

Serveras med vispad grädde och hallon eller björnbär.

Apelsinris
200 gram risgrynsgröt, 14 g kh
3 dl vispad grädde, 9 g kh
100 g apelsin 10 g kh
Ev lite vaniljpulver.

Vispa grädden, skär apelsinen i små munsbitar, blanda alla ingredienser.
Detta blir 600 gram apelsinris som innehåller totalt 33 gram kolhydrater, dvs 5,5% kolhydrater.

Nu ligger vi nära gränsen för LCHF. Öka lite på grädden eller minska på apelsinen för att klara 5%-strecket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar