måndag 22 december 2014

Kalvsylta

För första gången någonsin gör jag kalvsylta med hjälp av ett recept från ica.se, men förenklar tillagningsprocessen något. Det var faktiskt ganska lättlagat.

ca 1 kg kalvrygg eller bog
ca 1,5 liter vatten
2 msk salt
2 gula lökar
2 morötter
2 lagerblad
15 kryddpepparkorn
15 vitpepparkorn
3 gelatinblad
1/2 dl spad från inlagda rödbetor
ev 1 dl grovhackad persilja

Dela köttet i 4-5 bitar.
Koka upp ca 1,5 liter vatten med 2 msk salt.
Lägg köttet i det kokande vattnet också låt det koka upp igen. Skumma.
Lägg ner lök, morötter, och kryddor i kokvattnet och låt det koka tills köttet är riktigt mört, ca 1,5-2 timmar.
Ta upp köttet och skär det i mycket små bitar.
Sila av buljongen och lägg ner köttet.
Smaksätt buljongen med lite spad från inlagda rödbetor.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda ev ner grovhackad persilja.
Smält gelatinbladen i den varma buljongen och häll upp i en plastfolieklädd form.
Låt kallna och vila i kylskåp minst 12 timmar.

Syltan innehåller nära 0 gram kolhydrater. Grönsaker och kryddor silas ju bort, men rödbetsspadet kan ev innehålla lite socker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar