lördag 17 december 2011

Kål, torkad frukt och småkakor.

Nu är det bara en vecka till jul och hög tid att lägga in en högre växel. Idag har jag kommit igång med förberedelser på allvar och har gjort följande:

1. Skurit ner ett vitkålshuvud. Av drygt hälften blev det brunkål, en fjärdedel blev en coleslawsallad för kommande vecka och en fjärdedel skars ner i klyftor för att användas till en colslawsallad till julbordet.

2. Kokat marmelad på två två påsar torkad frukt och en flaska glögg som blivit kvar från förra året.

3. Rensat strömming, delat i filéer och frusit in. Dessa strömmingsfiléer ska gravas några dagar före jul, men fisk ska frysas minst tre dygn innan den gravas för att ta död på ev. parasiter.

4. Hackat 500 gram torkade katrinplommon och blötlagt i några matskedar Calvados. Plommonen ska hamna i en Amerikansk fruktkaka - ett recept som funnits i familjen sedan början av 70-talet. Jag vägde upp alla ingredienser och plockade fram allt som behövs för att snabbt komma igång med baket i morgon.

5. Fruktkakor är ett måste om det ska bli en riktig jul. Jag hackade 5 dl blandad torkad frukt, blandade i en påse sukat och en påse syltade och hackade apelsinskal. Frukten får dra i en dl jamaicarom tills i morgon. Denna frukt ska hamna i en klassisk fruktkaka.

6. Slutligen gjorde jag en ganska neutral kakdeg som kan smaksättas på flera olika sätt. Degen ska vila i kylskåpet för att bli lättare att baka ut.

Recepten kommer så småningom i separata blogginlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar