lördag 31 december 2011

Utvärdering av julbordet 1 - fisk

Poängen med en blogg av detta slag är att jag ska bevara erfarenheter och recept till en annan gång så därför kommer jag att skriva några inlägg på temat utvärdering och börjar med fisken.

Fiskbordet bestod av följande:

Gravad regnbågslax
Hovmästarsås+gravlaxsås+crème fraîche
Senapssill  - köpes
Evas sillröra
Gravad strömming med vitlökssås
Ruccolasill
Jansons frestelse

Är mycket nöjd med laxen, vilket inte brukar vara fallet. Hemgravad lax brukar bli för hård. I år undvek jag misstaget att grava för länge. Ett dygn räcker gott och väl. Regnbågslaxen är lite tunnare. Det kanske bidrog till ett lyckat resultat.

Såsen med hovmästarsås + gravlaxsås + crème fraich blev mild och god och mindre söt än traditionell gravlaxsås. Nackdelen med denna rätt är sockret. Kan man minska på det ytterligare?

Nackdelen med sillarna över huvud taget är just sockret. Gjorde därför såser utan socker, men den inlagda sillen man köper är ju sockersaltad, undvika det helt går nog inte.

Den godaste sillrätten var nog Evas sillröra, tätt följd av ruccolasillen.

Gravad strömming tillhör inte mina favoriter, men vitlökssåsen den låg i var god, man kan nog använda 5-minuterssill i stället.

Senapssillen var Ok, men kanske onödig. Det hade räckt med de två bästa.

Jansons frestelse är ju en favorit som alltid. Den ska gräddas länge för att bli krämig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar