söndag 18 december 2011

Grundrecept till småkakor

Detta recept ger lätta och spröda småkakor som kan bakas ut mer flera olika smaksättningar.

420 gram vetemjöl
75 gram potatismjöl
85 gram socker
400 gram smör
3 msk vatten

Kör snabbt ihop alla ingredienser till en deg i matberedaren.
Forma degen till tre rullar som är ca 4 cm i diameter, plasta och låt vila i kylskåpet till nästa dag.
Baka ut - kavla eller skär 3-4 mm tjocka kakor.

Grädda i 200 grader i ca 10-12 minuter.

Smaksättning:
Pensla med ägg och strö över socker + någon god kakkrydda, t ex kanel.
Hackad choklad och hackade nötter.
Hackad mandel och brunt socker.
Någon sylt, t ex hallon eller lingonsylt.
Blanda något i degen, t ex hackade apelsinskal och hela pinjenötter.

Kommentar:
Med socker och kanel är 12 minuter för lång gräddningstid. Kanelen blir bränd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar