Hos oss fortsätter julen till Tjugondag Knut, men här på julmatsbloggen är det slut för denna gång. Nästa jul är det skarpt läge och då kan ni följa hur jag förbereder 2015 års julbord. Men det är långt dit.
Om du vill följa min strävan att reducera kolhydratinnehållet i allt jag äter så kan du följa min blogg Full koll, som finns här.
På återseende och Gott Nytt År.
Blogg som hjälpmedel för att planera julmaten. Jag önskar alla en riktigt god LCHF-jul.
torsdag 1 januari 2015
onsdag 24 december 2014
Sillbord
I år det min systers tur att svara för julbordet men jag bidrar med sillarna. De står nu klara i kylskåpet.
Man behöver några dagar för att få bra lågkolhydratsillar. Först ska den urvattnas minst ett dygn, sedan ligga i ättikslag ytterligare ett dygn och slutligen ska den ner i en smaksatt sås i ett eller två dygn för att dra åt sig de goda smakerna.
Jag har fuskat lite och använder 5-minuterssill, trots att jag tycker att den är alldeles för söt. Men man slipper både blötläggning och ättikslag.
Sötningsmedel i sillen har jag aldrig testat men det är kanske värt ett försök ett annat år.
Jag älskar sill och skulle kunna låta sillen spela huvudrollen på julbordet, men alla är inte av samma åsikt. Några älskar den söta senapssillen. Den är inte så rolig att göra och köps därför färdig. Andra gillar inte sill över huvud taget. För dem gör jag en löksallad.
Sedan blir det några favoriter i repris, ruccolasill och Evas sillröra.
Ett par nyheter hamnar också på sillbordet:
Jag testar denna helt sockerfria variant av polsk sill inlagd i olja. Den urvattnade sillen lades i en lag bestående av ättika och vatten i ett par dagar, sedan följde jag receptet.
Slutligen blev det lite freestylande som resulterade i en saffranssill.
0,5 gram saffran rördes ner i
lagen från två förpackningar 5-minuterssill.
1 förpackning 5-minuterssill skars i munsbitar och varvades med
rödlökringar,
morotsslantar och
kryddpeppar
Lagen hälldes över och burken fick vila i kylskåpet i ett par dagar.
Jag har inte gjort någon kolhydratberäkning av sillarna. Den polska sillen är garanterat kolhydratfri, övriga sillar baseras på 5-minuterssill eller matjesill. I båda fallen är lagen är söt. Det är svårt att veta hur mycket av sockret som hamnar i själva sillen. Såserna är i alla fall kolhydratsnåla förutom saffranssillen som baseras på söt lag från 5-minuterssillen.
Man behöver några dagar för att få bra lågkolhydratsillar. Först ska den urvattnas minst ett dygn, sedan ligga i ättikslag ytterligare ett dygn och slutligen ska den ner i en smaksatt sås i ett eller två dygn för att dra åt sig de goda smakerna.
Jag har fuskat lite och använder 5-minuterssill, trots att jag tycker att den är alldeles för söt. Men man slipper både blötläggning och ättikslag.
Sötningsmedel i sillen har jag aldrig testat men det är kanske värt ett försök ett annat år.
Jag älskar sill och skulle kunna låta sillen spela huvudrollen på julbordet, men alla är inte av samma åsikt. Några älskar den söta senapssillen. Den är inte så rolig att göra och köps därför färdig. Andra gillar inte sill över huvud taget. För dem gör jag en löksallad.
Sedan blir det några favoriter i repris, ruccolasill och Evas sillröra.
Ett par nyheter hamnar också på sillbordet:
Jag testar denna helt sockerfria variant av polsk sill inlagd i olja. Den urvattnade sillen lades i en lag bestående av ättika och vatten i ett par dagar, sedan följde jag receptet.
Slutligen blev det lite freestylande som resulterade i en saffranssill.
0,5 gram saffran rördes ner i
lagen från två förpackningar 5-minuterssill.
1 förpackning 5-minuterssill skars i munsbitar och varvades med
rödlökringar,
morotsslantar och
kryddpeppar
Lagen hälldes över och burken fick vila i kylskåpet i ett par dagar.
Jag har inte gjort någon kolhydratberäkning av sillarna. Den polska sillen är garanterat kolhydratfri, övriga sillar baseras på 5-minuterssill eller matjesill. I båda fallen är lagen är söt. Det är svårt att veta hur mycket av sockret som hamnar i själva sillen. Såserna är i alla fall kolhydratsnåla förutom saffranssillen som baseras på söt lag från 5-minuterssillen.
tisdag 23 december 2014
Griljera skinkan utan socker
Det brukar vara ganska mycket socker i toppingen på julskinkan, dessutom är det vanligt att man använder ströbröd. Visserligen blir det försvinnande lite kolhydrater per skiva, men jag tar i alla fall bort det. I år gör jag så här:
1 ägg
1 msk osötad fransk senap
1 msk mandelmjöl
1 msk sesamfrön
Senap och ägg blandas och penslas på skinkan.
Mandelmjölet strös över äggblandningen.
På med ytterligare ett lager av äggblandningen.
Strö till sist sesamfröna över skinkan.
Griljeras i 275 grader på övervärme eller grill tills skinkan fått fin färg.
Ett par dagar före julafton griljerades och provsmakades min hemsaltade lilla skinka. Den var gudomligt god, lagom salt och fin i färgen. Jag trodde att en nitritfri skinka skulle bli grå och ful, men denna var lätt rosa, lite ljusare än vanligt, men ändå fin. Efter ett par dagar i kylen blev den tyvärr grå och trist i färgen. Men det visade sig att bara snittytorna blir grå. När jag några dagar senare skar nya skivor längre in i skinkan var dessa fortfarande rosa och fina.
1 ägg
1 msk osötad fransk senap
1 msk mandelmjöl
1 msk sesamfrön
Senap och ägg blandas och penslas på skinkan.
Mandelmjölet strös över äggblandningen.
På med ytterligare ett lager av äggblandningen.
Strö till sist sesamfröna över skinkan.
Griljeras i 275 grader på övervärme eller grill tills skinkan fått fin färg.
Ett par dagar före julafton griljerades och provsmakades min hemsaltade lilla skinka. Den var gudomligt god, lagom salt och fin i färgen. Jag trodde att en nitritfri skinka skulle bli grå och ful, men denna var lätt rosa, lite ljusare än vanligt, men ändå fin. Efter ett par dagar i kylen blev den tyvärr grå och trist i färgen. Men det visade sig att bara snittytorna blir grå. När jag några dagar senare skar nya skivor längre in i skinkan var dessa fortfarande rosa och fina.
måndag 22 december 2014
Kalvsylta
För första gången någonsin gör jag kalvsylta med hjälp av ett recept från ica.se, men förenklar tillagningsprocessen något. Det var faktiskt ganska lättlagat.
ca 1 kg kalvrygg eller bog
ca 1,5 liter vatten
2 msk salt
2 gula lökar
2 morötter
2 lagerblad
15 kryddpepparkorn
15 vitpepparkorn
3 gelatinblad
1/2 dl spad från inlagda rödbetor
ev 1 dl grovhackad persilja
Dela köttet i 4-5 bitar.
Koka upp ca 1,5 liter vatten med 2 msk salt.
Lägg köttet i det kokande vattnet också låt det koka upp igen. Skumma.
Lägg ner lök, morötter, och kryddor i kokvattnet och låt det koka tills köttet är riktigt mört, ca 1,5-2 timmar.
Ta upp köttet och skär det i mycket små bitar.
Sila av buljongen och lägg ner köttet.
Smaksätt buljongen med lite spad från inlagda rödbetor.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda ev ner grovhackad persilja.
Smält gelatinbladen i den varma buljongen och häll upp i en plastfolieklädd form.
Låt kallna och vila i kylskåp minst 12 timmar.
Syltan innehåller nära 0 gram kolhydrater. Grönsaker och kryddor silas ju bort, men rödbetsspadet kan ev innehålla lite socker.
söndag 21 december 2014
Salta egen julskinka
Visst är det lockande att salta sin egen julskinka och slippa nitrit. Men jag vill inte stå där på julafton med huset fullt av gäster och en misslyckad skinka. I år är det därför lämpligt att genomföra ett litet experiment. Först nästa jul är det skarpt läge. Vi har köpt en halv ekologisk gris inför denna jul, så det finns gott om griskött hemma.
Recept hittas på julen.infocus.se. Det blir bara ett litet försök med en skinkstek som väger ungefär 1,5 kg samt 2 liter saltlag.
Jag kokar upp 2 liter vatten, med 2 dl grovsalt och 2 msk socker. Det blir en eftergift för sockret i detta försök, men jag vill ha den typiska julskinkesmaken och hoppas att det mesta stannar kvar i vattnet. Sockret i denna sats innehåller 30 gram kolhydrater, i övrigt är det kolhydratfritt så här långt. Men sedan tillkommer griljeringen som naturligtvis blir sockerfri men inte helt kolhydratfri.
Lagen får kallna innan skinkan läggs i. Allt får ligga en vecka i kylskåpet. Jag lägger en assiett ovanpå skinkan som håller den nedtryckt i lagen.
Sedan är det dags att koka skinkan. Eftersom jag vill ha doppspad och skinkspad till brunkål och kålsoppa kokar jag skinkan i vatten med lök och kryddor, dvs. lagerblad, kryddpeppar och vitpeppar. En morot får också gå med i kokspadet. Köttermometern vägleder när det gäller koktid. 72 grader lär ge den typiska julskinkesmaken.
När skinkan är färdigkokt får den svalna lite i kokspadet innan svålen skärs bort men fettranden lämnas kvar. Därefter lägger jag tillbaka skinkan i spadet och den får vila där tills den är kall och klar för griljering.
Recept hittas på julen.infocus.se. Det blir bara ett litet försök med en skinkstek som väger ungefär 1,5 kg samt 2 liter saltlag.
Jag kokar upp 2 liter vatten, med 2 dl grovsalt och 2 msk socker. Det blir en eftergift för sockret i detta försök, men jag vill ha den typiska julskinkesmaken och hoppas att det mesta stannar kvar i vattnet. Sockret i denna sats innehåller 30 gram kolhydrater, i övrigt är det kolhydratfritt så här långt. Men sedan tillkommer griljeringen som naturligtvis blir sockerfri men inte helt kolhydratfri.
Lagen får kallna innan skinkan läggs i. Allt får ligga en vecka i kylskåpet. Jag lägger en assiett ovanpå skinkan som håller den nedtryckt i lagen.
Sedan är det dags att koka skinkan. Eftersom jag vill ha doppspad och skinkspad till brunkål och kålsoppa kokar jag skinkan i vatten med lök och kryddor, dvs. lagerblad, kryddpeppar och vitpeppar. En morot får också gå med i kokspadet. Köttermometern vägleder när det gäller koktid. 72 grader lär ge den typiska julskinkesmaken.
När skinkan är färdigkokt får den svalna lite i kokspadet innan svålen skärs bort men fettranden lämnas kvar. Därefter lägger jag tillbaka skinkan i spadet och den får vila där tills den är kall och klar för griljering.
lördag 20 december 2014
Zabaione med saffran och färsk frukt
Tyvärr höjer frukt blodsockret avsevärt, dessutom innehåller den sockerarter som får levern att jobba på högtryck. Frukt tillhör undantagen i en lågkolhydratkost. Bär är att föredra. Därför blir det inte längre en jättesats fruktsallad till första advent som varit tradition i familjen, men någon gång i anslutning till julen blir det lite frukt i alla fall. I år satsar jag på italienskt äggskum med saffransmak till bär eller någon finskuren frukt.
3 äggulor
2 msk sötningsmedel
2 msk marsalavin eller torrt vitt vin
1 msk vatten
1/4 g saffran (1/2 paket)
ev ekologiskt vaniljpulver
apelsin, blåbär, hallon el dyl.
Rör ut saffranet i vinet.
Vispa äggulor, sötningsmedel och vanilj poröst och luftigt.
Ställ bunken i ett vattenbad med kokande vatten och fortsätt vispa tills blandningen tjocknar. Tillsätt vinet med saffranet och vattnet lite efter hand under vispningen. Det får absolut inte koka.
Lägg bär och/eller finskuren frukt i botten på fyra glas och skeda krämen över.
OBS! Sötningsmedel kan variera i sötma. Kolla därför på paketet så att det inte överdoseras. Vissa sötningsmedel tål inte uppvärmning. Tillsätt det då i slutet.
Ägg, sötningsmedel och torrt vitt vin innehåller ytterst små mängder kolhydrater. Marsalavin däremot innehåller 11 % kolhydrater vilket i detta recept ger ungefär 3 gram kolhydrater. Här är det frukt/bär man bör se upp med.
Apelsin innehåller 10,2 % kolhydrater, småcitrus 8,9 %, blåbär 7,6 % och hallon 4,1%.
3 äggulor
2 msk sötningsmedel
2 msk marsalavin eller torrt vitt vin
1 msk vatten
1/4 g saffran (1/2 paket)
ev ekologiskt vaniljpulver
apelsin, blåbär, hallon el dyl.
Rör ut saffranet i vinet.
Vispa äggulor, sötningsmedel och vanilj poröst och luftigt.
Ställ bunken i ett vattenbad med kokande vatten och fortsätt vispa tills blandningen tjocknar. Tillsätt vinet med saffranet och vattnet lite efter hand under vispningen. Det får absolut inte koka.
Lägg bär och/eller finskuren frukt i botten på fyra glas och skeda krämen över.
OBS! Sötningsmedel kan variera i sötma. Kolla därför på paketet så att det inte överdoseras. Vissa sötningsmedel tål inte uppvärmning. Tillsätt det då i slutet.
Ägg, sötningsmedel och torrt vitt vin innehåller ytterst små mängder kolhydrater. Marsalavin däremot innehåller 11 % kolhydrater vilket i detta recept ger ungefär 3 gram kolhydrater. Här är det frukt/bär man bör se upp med.
Apelsin innehåller 10,2 % kolhydrater, småcitrus 8,9 %, blåbär 7,6 % och hallon 4,1%.
torsdag 18 december 2014
Löksallad
På Skansens julmarknad hittade jag en fantastiskt fin rökt fjällröding. Den kan passa på julbordet tillsammans med denna enkla löksallad.
2 dl gräddfil 9 g kh
1 dl majonnäs 1 g kh
400 g finhackad gul lök 24 g kh
80 g Ejderns orökta smörgåskaviar 15 g kh
1 krm citronpeppar
TOTALT: 49 g kolhydrater.
Löksalladen innehåller ungefär 6,5% kolhydrater
2 dl gräddfil 9 g kh
1 dl majonnäs 1 g kh
400 g finhackad gul lök 24 g kh
80 g Ejderns orökta smörgåskaviar 15 g kh
1 krm citronpeppar
TOTALT: 49 g kolhydrater.
Löksalladen innehåller ungefär 6,5% kolhydrater
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)