Lisa är en vän från den tidens då Tradera hade diskussionsgrupper. Vi deltog båda i en grupp som hette "Öppet för trevligt småprat" och vi pratade om små och stora vardagsfrågor och det var riktigt trevligt.
Ett bestående minne från denna tid är receptet på rödbetssallad. Den har stått på vårt julbord i många år nu. Lisas originalrecept finns här.
I år har jag kolhydratbantat receptet och gjort en beräkning av kolhydratinnehållet. Systers goda mjölksyrade rödbetor används i stället för de vanliga inlagda på burk. Dessutom plockar jag bort sockret, ersätter söt senap med fransk osötad men behåller äpplet för lite sötma. Kanske rentav ökar innehållet lite.
200 g mjölksyrade rödbetor (17 g kh för inlagda rödbetor, förmodligen lägre för mjölksyrade)
15 g finhackad gul lök 1 g kh
30 g finhackat äpple 4 g kh
30 g finhackad ättiksgurka 3 g kh
10 g fransk senap 1 g kh
40 g majonnäs
70 g crème fraiche 3 g kh
50 g vispad grädde 2 g kh
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
TOTALT: 30 gram kolhydrater
Det är bara att blanda ihop alla ingredienser och låta salladen vila över natten i kylskåpet, om man kan hålla sig. Jag smakar nog en klick nu på direkten.
Blogg som hjälpmedel för att planera julmaten. Jag önskar alla en riktigt god LCHF-jul.
måndag 15 december 2014
söndag 14 december 2014
Choklad- och nötgodis
Lite mörk choklad, nötter och frön kan ingå i en lågkolhydratdiet och det är enkelt att åstadkomma. Till Lucia gjorde jag denna enkla konfekt:
20 g flagad mandel 3 g kh
20 g grovhackade pecannötter 2 g kh
150 g solrosfrön 19 g kh
150 g mörk choklad minst 70 %-ig (saknar uppgift om kolhydratinnehållet)
Rosta frön och nötter i en torr panna. Rör så att det inte bränns.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ner frön och nötter i chokladen.
Bred ut massan på ett smörpapper och låt stelna.
Skär i lämpliga munsbitar med en vass kniv.
20 g flagad mandel 3 g kh
20 g grovhackade pecannötter 2 g kh
150 g solrosfrön 19 g kh
150 g mörk choklad minst 70 %-ig (saknar uppgift om kolhydratinnehållet)
Rosta frön och nötter i en torr panna. Rör så att det inte bränns.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ner frön och nötter i chokladen.
Bred ut massan på ett smörpapper och låt stelna.
Skär i lämpliga munsbitar med en vass kniv.
lördag 6 december 2014
Lammbringa/lammrulle
Rulle på lammbringa är ett bra alternativ till pressylta på julbordet. Den kan också ätas ljummen med varma grönsaker och en god skysås till middag eller kallskuret som förrätt med tillbehör såsom stekt svamp, saltgurka el dyl. Rullen serverades till en rättikagratäng som fredagsmiddag, resten sparades till jul.
Benfri bringa av lamm
200 g fläskfärs
200 g trattkantareller 5 g kh
200 g gul lök 12 g
Skalet av 1 citron 4 g kh
2 dl finhackad persilja 1 g kh
3 hackade vitlöksklyftor 2 g kh
1 tsk salt
2 tsk nymalen peppar 4 g kh
2 tsk hel rosépeppar 2 g kh
30 g smör att steka i
Benfri bringa av lamm
200 g fläskfärs
200 g trattkantareller 5 g kh
200 g gul lök 12 g
Skalet av 1 citron 4 g kh
2 dl finhackad persilja 1 g kh
3 hackade vitlöksklyftor 2 g kh
1 tsk salt
2 tsk nymalen peppar 4 g kh
2 tsk hel rosépeppar 2 g kh
30 g smör att steka i
Fräs trattkantareller och lök i några msk smör. Krydda med salt och peppar. Låt svalna. Tillsätt fläskfärsen, citronskal samt persilja.
Lägg slaksidorna med de tunna delarna omlott. Gnid in salt och peppar. Bred ut svampblandningen. Rulla ihop och bind om med steksnöre. Stek i ugnen 150 grader tills innertemperaturen är 72 grader.
Skär upp lammrullen i tunna skivor när den svalnat. Serveras ljummen med en god rödvinssås på skyn från stekfatet eller som kallskuret på julbordet.
Denna rulle räckte till middag för två samt två bitar till frysen som sparas till jul.
Rullen innehåller max 30 g kolhydrater och räcker till många tunna skivor.
fredag 5 december 2014
Kycklingleverpaté
I går gjorde jag kycklingleverpaté fritt efter Birgitta Höglunds recept, enligt principen man tager vad man haver.
Den frysta kycklinglevern ligger på 400-gramspaket i min livsmedelsbutik, så ett sådant paket blev utgångspunkten. Jag ville ha mer lever än fläskfärs och minskade därför mängden fläskfärs. Jag önskade också en fetare paté och tillsatte ca 1 dl smält späck. Sedan hoppade jag över momentet med att steka levern hel men stekte löken. Sedan mixades alla ingredienser utom fläskfärsen. Fläskfärsen tillsattes sist. Allt gräddades i en form, i vattenbad på 200 grader i 1,5 timma.
Denna paté blev mycket god. Om jag ska göra någon förändring till nästa gång blir det nog ändå lite mer kryddor, kanske hel grönpeppar och ev torkad svamp, trattkantareller och Carl-Johansvamp finns i mina förråd. Det skulle höja smaken ytterligare. Jag borde nog också ha följt rådet från originalreceptet att slå cognacen över löken i stekpannan och även ansjovisspadet, för att låta lite av vätskan ånga bort. Smeten blev väldigt lös, men efter gräddning var konsistensen bra.
Satsen innehåller max 25 g kolhydrater. Här nedan följer min modifierade ingredienslista med angivande av kolhydratinnehåll.
400 g kycklinglever 3 g kh
300 g fläskfärs
2 msk ansjovisspad 6 ? g kh
150 g gul lök 9 g kh
2 ägg
1 dl grädde 3 g kh
0,5 dl cognac
1 msk fiberhusk
2 tsk torkad timjan 1 g kh
1 krm riven muskot
2 tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar 2 g kh
1 dl smält späck
30 g smör till stekning
Den frysta kycklinglevern ligger på 400-gramspaket i min livsmedelsbutik, så ett sådant paket blev utgångspunkten. Jag ville ha mer lever än fläskfärs och minskade därför mängden fläskfärs. Jag önskade också en fetare paté och tillsatte ca 1 dl smält späck. Sedan hoppade jag över momentet med att steka levern hel men stekte löken. Sedan mixades alla ingredienser utom fläskfärsen. Fläskfärsen tillsattes sist. Allt gräddades i en form, i vattenbad på 200 grader i 1,5 timma.
Denna paté blev mycket god. Om jag ska göra någon förändring till nästa gång blir det nog ändå lite mer kryddor, kanske hel grönpeppar och ev torkad svamp, trattkantareller och Carl-Johansvamp finns i mina förråd. Det skulle höja smaken ytterligare. Jag borde nog också ha följt rådet från originalreceptet att slå cognacen över löken i stekpannan och även ansjovisspadet, för att låta lite av vätskan ånga bort. Smeten blev väldigt lös, men efter gräddning var konsistensen bra.
Satsen innehåller max 25 g kolhydrater. Här nedan följer min modifierade ingredienslista med angivande av kolhydratinnehåll.
400 g kycklinglever 3 g kh
300 g fläskfärs
2 msk ansjovisspad 6 ? g kh
150 g gul lök 9 g kh
2 ägg
1 dl grädde 3 g kh
0,5 dl cognac
1 msk fiberhusk
2 tsk torkad timjan 1 g kh
1 krm riven muskot
2 tsk salt
1 tsk nymald vitpeppar 2 g kh
1 dl smält späck
30 g smör till stekning
onsdag 3 december 2014
Grekisk julgryta
Risgrynsrätter känns som en bra inledning på julmånaden, men det är ju inte lågkolhydratkost även om jag försökt att få till det. Nu ska det bli riktig mat med doft och smak av julens kryddor.
Den här grytan är kanske inget för julbordet, men passar utmärkt i juletid. Mustig och god. Jag har lagat den många gånger och brukar ibland förstärka citrusinslaget med saften och det finhackade skalet av en hel apelsin. Receptet föreslår fläsk- eller lammkött. Jag har lagat den på lamm, nöt och älg. Lamm är det bästa enligt min smak, men nöt och älg funkar också. I år ska jag för första gången göra den på fläskkött. Vi har just fått hem en halv gris så det blir fler grisrätter så småningom.
Som tillbehör väljer jag gröna bönor, grönsallad och fetaost eller mozzarella.
Här följer min modifierade variant av receptet med kolhydratberäkning. Följ länken ovan för beskrivning av tillagningen.
Den här grytan är kanske inget för julbordet, men passar utmärkt i juletid. Mustig och god. Jag har lagat den många gånger och brukar ibland förstärka citrusinslaget med saften och det finhackade skalet av en hel apelsin. Receptet föreslår fläsk- eller lammkött. Jag har lagat den på lamm, nöt och älg. Lamm är det bästa enligt min smak, men nöt och älg funkar också. I år ska jag för första gången göra den på fläskkött. Vi har just fått hem en halv gris så det blir fler grisrätter så småningom.
Som tillbehör väljer jag gröna bönor, grönsallad och fetaost eller mozzarella.
Här följer min modifierade variant av receptet med kolhydratberäkning. Följ länken ovan för beskrivning av tillagningen.
- 800 g putsad färsk fläsklägg i bitar eller grytbitar av lamm
- 450 g gul lök 27 g kh
- 2-3 klyftor vitlök 4 g kh
- 1/2 dl tomatpuré 5 g kh
- 1 spansk röd finhackad chilipeppar 2? g kh
- 2 lagerblad
- 1/2 msk kanel
- 1 tsk mald kryddpeppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk rosmarin
- 1 msk finhackat apelsinskal eller mer
- 1 msk konc kalvfond 2 g kh
- 1/2 tsk salt
- 4 dl oekat fruktigt rödvin 2 g kh
- (1 dl rött portvin eller annat sött dessertvin - utesluts eller ersätts med cognac, whiskey el dyl)
- (1/2 msk maizena - utesluts eller ersätts med johannisbrödkärnmjöl)
- 1 dl olivolja till stekning
- nymald svartpeppar
- Den totala mängden kolhydrater är 42 gram och det mesta finns i såsen. Köttet däremot innehåller nära 0 gram kolhydrater.
- Detta räcker till 4 - 6 personer och det blir sås över som kan användas i en annan rätt. För den som äter kolhydratreducera föreslår jag att man tar mer av köttet och mindre av såsen.
tisdag 2 december 2014
Saffranspannkaka och apelsinris
Nu står det en stor skål med kolhydratbantad risgrynsgröt i kylskåpet så det är dags att se över de gamla recepten på saffranspannkaka och apelsinris.
Saffranspannkaka
330 gram risgrynsgröt, 23 g kh
4 ägg, 1 g kh
2 dl vatten (grädde i det gamla receptet, men gröten innehåller redan mycket grädde och smör)
0,5 gram saffran
50 gram malen mandel, 7 g kh
30 g smör till formen
Lite sprit att lösa upp saffran i. Kan uteslutas.
Totalt 31 gram kolhydrater.
Låt ev saffran ligga i lite sprit under ett par timmar, så blir saffranssmaken tydligare. Rör samman alla ingredienser och grädda i en smord form i 200 grader i ungefär 30 minuter.
Den färdiga pannkakan väger ca 620 gram vilket innebär 5% kolhydrater. Satsen räcker till 6 - 8 portioner, drygt 5 g kolhydrater per portion.
(Man kan kolhydratbanta ytterligare genom att ta ett par rivna bittermandlar och/eller strö lite flagad mandel över pannkakan i stället för att blanda mandeln i smeten.)
Serveras med vispad grädde och hallon eller björnbär.
Apelsinris
200 gram risgrynsgröt, 14 g kh
3 dl vispad grädde, 9 g kh
100 g apelsin 10 g kh
Ev lite vaniljpulver.
Vispa grädden, skär apelsinen i små munsbitar, blanda alla ingredienser.
Detta blir 600 gram apelsinris som innehåller totalt 33 gram kolhydrater, dvs 5,5% kolhydrater.
Nu ligger vi nära gränsen för LCHF. Öka lite på grädden eller minska på apelsinen för att klara 5%-strecket.
Saffranspannkaka
330 gram risgrynsgröt, 23 g kh
4 ägg, 1 g kh
2 dl vatten (grädde i det gamla receptet, men gröten innehåller redan mycket grädde och smör)
0,5 gram saffran
50 gram malen mandel, 7 g kh
30 g smör till formen
Lite sprit att lösa upp saffran i. Kan uteslutas.
Totalt 31 gram kolhydrater.
Låt ev saffran ligga i lite sprit under ett par timmar, så blir saffranssmaken tydligare. Rör samman alla ingredienser och grädda i en smord form i 200 grader i ungefär 30 minuter.
Den färdiga pannkakan väger ca 620 gram vilket innebär 5% kolhydrater. Satsen räcker till 6 - 8 portioner, drygt 5 g kolhydrater per portion.
(Man kan kolhydratbanta ytterligare genom att ta ett par rivna bittermandlar och/eller strö lite flagad mandel över pannkakan i stället för att blanda mandeln i smeten.)
Serveras med vispad grädde och hallon eller björnbär.
Apelsinris
200 gram risgrynsgröt, 14 g kh
3 dl vispad grädde, 9 g kh
100 g apelsin 10 g kh
Ev lite vaniljpulver.
Vispa grädden, skär apelsinen i små munsbitar, blanda alla ingredienser.
Detta blir 600 gram apelsinris som innehåller totalt 33 gram kolhydrater, dvs 5,5% kolhydrater.
Nu ligger vi nära gränsen för LCHF. Öka lite på grädden eller minska på apelsinen för att klara 5%-strecket.
måndag 1 december 2014
Kolhydratbanta julen - Risgrynsgröt igen
Ja, då blev det julmånad igen och jag öppnar julmatsbloggen. Detta år svarar jag inte för familjens julbord. Därför blir det inget fullständigt julbord denna gång. I stället koncentrerar jag mig på att "Kolhydratbanta julen". De flesta recepten kommer att kolhydratberäknas. Några av mina tidigare recept uppdateras med kolhydratinnehåll. Vissa revideras, om jag hittar vägar att sänka kolhydratinnehållet ytterligare. Ibland lånar jag recept från den skatt av utmärkta recept som numera finns på bloggar och hemsidor.
Först ut är risgrynsgröten. Ni, som tidigare följt min julmatsblogg, minns kanske att risgrynsgröt är tradition i vår familj första advent. Jag funderar på om man kan minska kolhydratinnehållet och samtidigt behålla julkänslan? Vi provar!
125 gram grötris (100 gram kolhydrater)
100 gram smör (1 gram kolhydrater)
6 dl vatten
Lite salt
2 kanelstänger (8 gram kolhydrater)
1 msk fiberhusk
5 dl vispgrädde (25 gram kolhydrater)
Vatten att späda med till lagom grötkonsistens. (5-6 dl)
500 g Keso naturell (11 gram kolhydrater)
Smält en rejäl klick smör i en ganska stor tjockbottnad kastrull. Jag använder en 4-liters.
Häll i risgrynen, rör om, och fyll på med 6 dl vatten. Låt koka i 10 minuter
Därefter sänks värmen så att det sjuder lätt.
Grädde och mer vatten tillsätts i omgångar. Rör ner fiberhusken. Låt gröten svälla mycket långsamt på låg värme. Både risgrynen och fiberhusken kommer att suga upp vätska. Rör emellanåt och fyll på med mer vätska efter hand. Jag fyllde på med ca 5 dl vatten. Det tar flera timmar innan det är klart.
Skölj keson och rör ner den i gröten.
När gröten var klar vägde jag den. Det blev 2080 gram.
Hela satsen innehåller 145 gram kolhydrater, det innebär det att den färdiga gröten innehåller knappt 7% kolhydrater. Fortfarande för mycket, gränsen för LCHF-kost ligger på 5%.
Tyvärr är energibalansen inte så bra i gröten. Det är alldeles för lite fett och hela 15 % av energin kommer från kolhydrater. Om man äter gröten med mjölk tillkommer dessutom 5 gram kolhydrater för varje dl mjölk. Jag föreslår därför att gröten serveras med smöröga av kanelsmör, rör 100 gram smör med 1 msk kanel och låt en klick smör smälta i den varma gröten.
Smak och konsistens då? Smaken blev utmärkt, men fiberhusk ger lite "slemmig" konsistens. En matsked är kanske för mycket. Nästa försök kommer att innehålla johannisbrödkärnmjöl i stället.
En ännu radikalare variant av risgrynsgröt, helt utan ris och mjölk/grädde hittar du här.
Först ut är risgrynsgröten. Ni, som tidigare följt min julmatsblogg, minns kanske att risgrynsgröt är tradition i vår familj första advent. Jag funderar på om man kan minska kolhydratinnehållet och samtidigt behålla julkänslan? Vi provar!
125 gram grötris (100 gram kolhydrater)
100 gram smör (1 gram kolhydrater)
6 dl vatten
Lite salt
2 kanelstänger (8 gram kolhydrater)
1 msk fiberhusk
5 dl vispgrädde (25 gram kolhydrater)
Vatten att späda med till lagom grötkonsistens. (5-6 dl)
500 g Keso naturell (11 gram kolhydrater)
Smält en rejäl klick smör i en ganska stor tjockbottnad kastrull. Jag använder en 4-liters.
Häll i risgrynen, rör om, och fyll på med 6 dl vatten. Låt koka i 10 minuter
Därefter sänks värmen så att det sjuder lätt.
Grädde och mer vatten tillsätts i omgångar. Rör ner fiberhusken. Låt gröten svälla mycket långsamt på låg värme. Både risgrynen och fiberhusken kommer att suga upp vätska. Rör emellanåt och fyll på med mer vätska efter hand. Jag fyllde på med ca 5 dl vatten. Det tar flera timmar innan det är klart.
Skölj keson och rör ner den i gröten.
När gröten var klar vägde jag den. Det blev 2080 gram.
Hela satsen innehåller 145 gram kolhydrater, det innebär det att den färdiga gröten innehåller knappt 7% kolhydrater. Fortfarande för mycket, gränsen för LCHF-kost ligger på 5%.
Tyvärr är energibalansen inte så bra i gröten. Det är alldeles för lite fett och hela 15 % av energin kommer från kolhydrater. Om man äter gröten med mjölk tillkommer dessutom 5 gram kolhydrater för varje dl mjölk. Jag föreslår därför att gröten serveras med smöröga av kanelsmör, rör 100 gram smör med 1 msk kanel och låt en klick smör smälta i den varma gröten.
Smak och konsistens då? Smaken blev utmärkt, men fiberhusk ger lite "slemmig" konsistens. En matsked är kanske för mycket. Nästa försök kommer att innehålla johannisbrödkärnmjöl i stället.
En ännu radikalare variant av risgrynsgröt, helt utan ris och mjölk/grädde hittar du här.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)