söndag 22 december 2013

Klassisk fruktkaka

Det mesta på godisbordet kan avvaras, men en rejäl fruktkaka vill jag inte missa. I år gjorde jag den först idag, två dagar före julafton och jag improviserade lite.

Egentligen började jag redan i går. 1 liter hackad torkad frukt fick dra i ca 1 dl mörk rom över natten. Jag tog en påse blandad frukt, en påse torkade aprikoser och en påse torkade fikon, totalt 650 gram torkad frukt. Sedan fyllde jag på med russin så att litermåttet blev fullt. Därefter hittade jag en halv burk syltad ingefära i kylskåpet, som också hackades och fick göra sällskap med övriga frukter. Det blev alltså drygt 1 liter frukt.

4 ägg
90 g socker
120 g vetemjöl
650 g torkad frukt
1 dl mörk rom el konjak
50 g smör
Smör och mandelspån till formen.

Skär frukten i små bitar häll över spriten och låt frukten suga upp vätskan över natten.
Dela äggen.
Socker och äggulor rörs vitt och pösigt.
Vetemjölet blandas ner i frukten.
Smält smöret och häll det i äggröran
Äggvitorna vispas till ett hårt skum.
Frukt/mjölblandningen vändes ner i äggröran och därefter vändes de vispade äggvitorna ner i smeten.

Gräddas i en smord 2-litersform klädd med mandelspån i 60 minuter på 175 grader.

Nu ska kakan få vila till julafton innan jag skär i den. Egentligen borde den få ligga en vecka och gotta till sig, men i år finns det inte tid till det.

Kommentar:
Andra recept på fruktkaka innehåller mer socker och mer smör, 100-200 g.
Äggen separeras inte. I något recept används bakpulver.
Kakan gräddas också i lägre temperatur 150 grader och under längre tid 1,5-2 timmar.

Kommentar 2: 2021
I år gjorde jag fruktkakan 
1 liter torkad frukt+valnötter
Portvin
200 g smör
200 g socker
3 ägg
150 g vetemjöl och
2 tsk bakpulver
Gräddades i 2 1,5-liters brödformar





lördag 21 december 2013

Waldorfsallad och rödbetssallad

Nu är det bara tre dagar kvar till julafton och jag har inte hunnit förbereda allt jag tänkt. Men det kommer säkert att funka i alla fall. Idag planerar jag ett par sallader som passar bra till skinkan och köttbullarna.

Det blir rödbetssallad, Lisas variant. Receptet finns här.

Det blir också en waldorfsallad enligt detta recept:

1 bit rotselleri ca 300 gram
2 äpplen
12 valnötskärnor, ca 1 dl
endiv- eller romansallad

1 dl majonnäs
1 dl gräddfil, creme fraiche eller matyoghurt
0,5 msk fransk senap
2 krm salt
2 tsk citronsaft
1 krm vitpeppar
Gröna vindruvor för garnering

Skölj och skala rotsellerin. Skiva den tunt samt skär skivorna i strimlor, som tändstickor.
Koka upp 0,5 liter saltat vatten (0,5 tsk).
Koka rotsellerin i 2 minuter.
Häll av i durkslag och skölj under kallt vatten. Låt rinna av.
Rosta valnötskärnorna i en torr panna i några minuter. Låt svalna och hacka dem grovt.
Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i halvor, sedan i tunna skivor och sist i strimlor (likt rotsellerin).
Blanda dressingen i en skål - majonnäs, gräddfil, senap, salt, citronsaft och vitpeppar.
Vänd ner rotselleri och äpple.
Skölj salladen och dela den i grova bitar. Blanda ner i bunken eller lägg upp på ett fat
Skölj och dela (kärna ur) vindruvorna.
Lägg, och strö över valnötterna. Garnera med vindrutorna.
Servera till kallskuret på julbordet.

Idag är också "stor silldagen". Nja, så stot blir det kanske inte. Jag gör Evas sillröra, och letar i skåp och lådor efter några höjdarrecept från tidigare år, dvs ruccolsill och ingefära- och citronsill. Recepten kommer framåt kvällen om jag hittar dem. Det är just för att undvika situationer som denna som jag försöker samla julmatsplanerna i denna blogg. Senapsillen är redan inköpt - den är för söt för min smak, men många i familjen gillar den.




måndag 2 december 2013

Saffransgifflar med lax

För många år sedan, på den tiden man använde sax för att spara recept från tidningar, hittade jag ett bra recept på saffransgifflar med lax, och naturligtvis tappade jag bort receptet. Har letat överallt och sökt åtskilliga gånger på nätet.

... och nu har jag återfunnit det på DN:receptsök. Igår stod saffransgifflarna åter på matbordet och de var lika goda som tidigare. Här finns receptet. Det blir nog inga saffransgifflar på julbordet, men de passar fint i adventstider, till en kopp te eller som sopptillbehör. Vi åt dem första advent till risgrynsgröten.

Det blev alltså ett rejält avsteg från LCHF-linjen. Vetemjöl innehåller 72,4% kolhydrater, mjölk innehåller 5% och kesella 3%. Sockret kan man ta bort. Det är inte nödvändigt. Övriga ingredienser har försumbart kolhydratinnehåll.

söndag 1 december 2013

Julköttbullar 2013

I år sammanfaller första advent och första december och det är söndag. Adventshelgen inleddes på fredagskväll med julkorv från Bromma chark, till det lite senap och en klick rotmos på rättika, en morot och lite kålrot. En extra korv kokades samtidigt. Den åkte in i frysen i väntan på dopparedagen.

Under fredagen levererades den senaste beställningen från Gröna gårdar med bl 5 kg köttfärs. Det blev köttbullemiddag på lördagen och 100 julköttbullar fick göra sällskap med julkorven i frysen.

Köttbullarna kryddades i år med denna kryddblandning:

1 del muskotnöt, nyriven
2 delar vitpeppar, malen
1 del nejlikor, malen
1 del kryddpeppar, malen
1 del fänkål, malen i kryddkvarnen
Av denna kryddblandning tog jag drygt en tesked till 500 gram köttfärs.

Köttbullarna tillagades efter detta recept:

1 kg nötfärs från Gröna gårdar, grovmalen
700 gram fläskfärs, finare malen
1,5 msk fiberhusk
3 ägg
0,5 dl japansk ljus soja
3 msk lantbuljong, pulver
1,5 msk av kryddblandningen ovan
1 msk salt
4 dl grädde
1 stor lök

Löken finhackades och stektes på svag värme tills den blev mjuk och genomskinlig.
Alla ingredienser blandades i 3 omgångar snabbt i matberedaren och blandades därefter ytterligare i en stor bunke. Sedan var det dags att provsteka en köttfärsbulle. Kryddningen ökades något. Receptet ovan bygger på ytterligare en smaktest. Ca. 120 köttbullar trillades och lades på en vattensköljd skärbräda.

Husets största gjutjärnspanna fylldes med vatten som fick koka upp. Därefter lät jag köttbullarna sjuda i vattnet i 7 minuter, 20 åt gången. Vattnet sparades till ett buljongkok någon av de närmaste dagarna.

Strax innan köttbullarna ska ätas steks de i smör på ganska hög värme tills de får fin stekyta.

Receptet på julköttbullar från 2011 finns här.

Söndagen, dvs första advent firades med risgrynsgröt och saffransgifflar. Recept kommer senare.

lördag 23 november 2013

Äppelsallad med pepparrot till julskinkan

Idag testade jag en fräsch äppelsallad med pepparrot. Den kommer att bli fin till julskinkan.

1 stort Jonagoldäpple
1 dm purjolök från den vita delen
3 dl gräddfil
Färskriven pepparrot efter önskemål. Jag tog ganska mycket.
Salt och nymalen vitpeppar

Äpplet och purjolöken skivas fint och blandas med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.

Kommentar2021:
Jag skar äppelklyftor. De blev för grova. Skär tunna skivor, grovriv eller skär små tärningar nästa gång. 
Minska ev på gräddfilen eller testa med créme fraîche och lite majonnäs.



måndag 11 november 2013

Recepttips inför julbaket.

Jag gillar matklubben.se, använder matsedelsfunktionen och sparar recept i en egen kokbok. Klubben har över en miljon medlemmar och många lägger in sina favoritrecept. Några av mina finns även där. Du hittar mig under namnet "evaullabritt". Vissa funktioner fungerar bara om man är medlem.

Inför tidigare jular har jag sparat julbaksrecept i min kokbok på matklubben.
Nu bläddrar jag åter bland matklubbens recept fyller jag på med några nya:
Ingefärskakor
Apelsinsnittar

Både sådant jag bakat tidigare och nyheter ska finnas blad årets julbröd.

fredag 8 november 2013

Anisbröd

Det här receptet på anisbröd triggade igång lusten att sätta igång med årets julbak.

Jag ansvarar för familjens julbord i år. Själv äter jag fortfarande LCHF och då ingår varken mjöl eller socker, men övriga familjemedlemmar uppskattar både vörtbröd och pepparkakor.

Nu väcker jag därför julmatsbloggen igen och hoppas att jag har nytta av mina gamla inlägg. Mycket kommer att vara sig likt men några nyheter är också välkomna på julbordet 2013.

Jag börjar med lite bakning. Julrätterna kommer först i december.