söndag 1 december 2013

Julköttbullar 2013

I år sammanfaller första advent och första december och det är söndag. Adventshelgen inleddes på fredagskväll med julkorv från Bromma chark, till det lite senap och en klick rotmos på rättika, en morot och lite kålrot. En extra korv kokades samtidigt. Den åkte in i frysen i väntan på dopparedagen.

Under fredagen levererades den senaste beställningen från Gröna gårdar med bl 5 kg köttfärs. Det blev köttbullemiddag på lördagen och 100 julköttbullar fick göra sällskap med julkorven i frysen.

Köttbullarna kryddades i år med denna kryddblandning:

1 del muskotnöt, nyriven
2 delar vitpeppar, malen
1 del nejlikor, malen
1 del kryddpeppar, malen
1 del fänkål, malen i kryddkvarnen
Av denna kryddblandning tog jag drygt en tesked till 500 gram köttfärs.

Köttbullarna tillagades efter detta recept:

1 kg nötfärs från Gröna gårdar, grovmalen
700 gram fläskfärs, finare malen
1,5 msk fiberhusk
3 ägg
0,5 dl japansk ljus soja
3 msk lantbuljong, pulver
1,5 msk av kryddblandningen ovan
1 msk salt
4 dl grädde
1 stor lök

Löken finhackades och stektes på svag värme tills den blev mjuk och genomskinlig.
Alla ingredienser blandades i 3 omgångar snabbt i matberedaren och blandades därefter ytterligare i en stor bunke. Sedan var det dags att provsteka en köttfärsbulle. Kryddningen ökades något. Receptet ovan bygger på ytterligare en smaktest. Ca. 120 köttbullar trillades och lades på en vattensköljd skärbräda.

Husets största gjutjärnspanna fylldes med vatten som fick koka upp. Därefter lät jag köttbullarna sjuda i vattnet i 7 minuter, 20 åt gången. Vattnet sparades till ett buljongkok någon av de närmaste dagarna.

Strax innan köttbullarna ska ätas steks de i smör på ganska hög värme tills de får fin stekyta.

Receptet på julköttbullar från 2011 finns här.

Söndagen, dvs första advent firades med risgrynsgröt och saffransgifflar. Recept kommer senare.

1 kommentar:

  1. 2016 gjorde jag en variant på 1200 g blandfärs, 2 ägg, 1 msk av kryddblandningen 1 dl pofibrer och 2 dl grädde och viltbiljong. Lät köttbullarna sjuda i älgbuljong 3-4 minuter. Stektes sedan före servering. Det blev saftiga och fina köttbullar.

    SvaraRadera