Det första jag gör är att kolla körschemat. Det står så här:
Förbereda mycket tidigt
Beställa ekologisk skinka
Frosta av frysen
Stora kylskåpsrensningen
Rengöra kylskåpet
Putsa silver
-Jag konstaterar att jag inte beställt ekologisk skinka än. Hög tid. Förra året lyckades vi inte hitta den fina Roslagsskinkan. Nu ska jag göra en extra ansträngning för att fixa fram en sådan. Den finns inte på ICA i Alvik som annonseras på Roslagskötts hemsida. Det blir nog en tur till Cajsa Warg på Södermalm inom kort.
- Frysen kan inte frostas av, den är knökfull med 1/4 gräsbetetat nötkött från Sörsjön, en halv älgkalv, lingon och blåbär från Furudal. Lite rensning kan vara lämpligt för att få plats med julrätterna.
- Stora kylskåpsrensningen dito städning kommer i alla fall att genomföras.
Hur det blir med silvret återstår att se. Jag har svårt att komma till skott. Men om man har matsilver så ska det naturligtvis användas på julafton.
Ett par saker till borde förs upp på listan nämligen: fixa fågelmat och gör iordning julgardinerna till köket. Det är mycket roligare med köksfixet om det är julfint i köket.
Blogg som hjälpmedel för att planera julmaten. Jag önskar alla en riktigt god LCHF-jul.
söndag 4 december 2016
onsdag 30 november 2016
Då var det dags igen
Nu har vi passerat Första Advent och i morgon är det den 1:a december. Åter dags för julens smaker och julmatsbloggen.
I år är det min tur igen och vi blir minst 13 runt bordet här hemma på julafton, två små barn och elva vuxna. Det kommer att krävas en hel del hänsyn till individuella behov av lågkolhydratkost, vegetariskt, sockerfritt och nötfritt.
Tur att jag har samlade erfarenheter här på bloggen. Som vanligt delar jag upp matlagningen under hela december med frysen som viktig hjälpreda.
I morgon blir det kolhydratbantad risgrynsgröt som vanligt den 1:a december.
Jag har också köpt hem ingredienser till saffransgifflar med lax som trots ambitionen att hålla en kolhydratsnål jul är ett måste i adventstid. Fyllningen fyller kraven på lågkolhydratkost men själva brödet gör det absolut inte.
I år är det min tur igen och vi blir minst 13 runt bordet här hemma på julafton, två små barn och elva vuxna. Det kommer att krävas en hel del hänsyn till individuella behov av lågkolhydratkost, vegetariskt, sockerfritt och nötfritt.
Tur att jag har samlade erfarenheter här på bloggen. Som vanligt delar jag upp matlagningen under hela december med frysen som viktig hjälpreda.
I morgon blir det kolhydratbantad risgrynsgröt som vanligt den 1:a december.
Jag har också köpt hem ingredienser till saffransgifflar med lax som trots ambitionen att hålla en kolhydratsnål jul är ett måste i adventstid. Fyllningen fyller kraven på lågkolhydratkost men själva brödet gör det absolut inte.
torsdag 7 januari 2016
Julmatsbloggen stänger igen
Julmatsbloggen har knappt öppnat innan det blev dags att stänga den igen. Denna gång blev det inte mycket till julmat hemma. En julskinka, risgrynsgröt som följdes av några dagar med saffranspannkaka och apelsinris. Några lutfiskmiddagar blev det också. Så gott!
Hoppas vi ses igen nästa jul. Nu är det slut för denna gång.
Hoppas vi ses igen nästa jul. Nu är det slut för denna gång.
söndag 20 december 2015
Litet julfirande med familjen
Innan vi skiljs åt för julfirande på annat håll äter vi ett "bantat" julbord den 4:e advent. Julskinkan spelar huvudrollen och nyheten består av en auberginegratäng.
Vi fick inte tag på Roslagsskinka i år så det blev en skinka från Gotland i stället, tillagad i ugn i ställer för kokt. Den blev också god, men kanske lite för salt. Nästa år blir det kokt igen och mer buljong till kålsoppa.
Varmrökt fjällröding med romsås
Evas sillröra
Knäckebröd
Vörtbröd
Cheddarost
En bullig och fin julskinka
Leverpastej med saltgurka
Dopp i grytan
Ungsomelett med svampstuvning
Auberginegratäng
Prinskorv
Inlagda rödbetor
Rödkålssallad
Kaffe med pepparkakor
Jag hade också planerat plumpudding med vaniljsås som dessert, men när vi kom så långt var alla proppmätta och vi beslutade att ta den när alla är tillbaka efter sina resor.
Mina favoriter bland dessa rätter är Evas sillröra och rödkålssalladen. Auberginegratängen blev för blöt. Den hade nog blivit bättre med minimalt med sås och i något annat sammanhang. I övrigt fungerade allt bra. Saknade möjligen köttbullar och rödbetssallad.
Nu finns rester för flera dagar framöver.
Vi fick inte tag på Roslagsskinka i år så det blev en skinka från Gotland i stället, tillagad i ugn i ställer för kokt. Den blev också god, men kanske lite för salt. Nästa år blir det kokt igen och mer buljong till kålsoppa.
Varmrökt fjällröding med romsås
Evas sillröra
Knäckebröd
Vörtbröd
Cheddarost
En bullig och fin julskinka
Leverpastej med saltgurka
Dopp i grytan
Ungsomelett med svampstuvning
Auberginegratäng
Prinskorv
Inlagda rödbetor
Rödkålssallad
Kaffe med pepparkakor
Jag hade också planerat plumpudding med vaniljsås som dessert, men när vi kom så långt var alla proppmätta och vi beslutade att ta den när alla är tillbaka efter sina resor.
Mina favoriter bland dessa rätter är Evas sillröra och rödkålssalladen. Auberginegratängen blev för blöt. Den hade nog blivit bättre med minimalt med sås och i något annat sammanhang. I övrigt fungerade allt bra. Saknade möjligen köttbullar och rödbetssallad.
Nu finns rester för flera dagar framöver.
söndag 13 december 2015
Sesampanerad fisk med saffransstuvad fänkål
Idag, luciadagen, är det stora lussebulledagen för dem som inte har problem med blodsockerkontrollen. Vi andra vill också gärna äta något lusseaktigt. I mitt fall blir det saffransstuvad fänkål enligt detta recept. Jag är säker på, att det är lika gott som lussekatter och betydligt nyttigare.
Den saffransstuvade fänkålen funkar säkert bra som vegetarisk rätt nästa gång jag har vegetarianer vid julbordet. Gissar också att den kan fungera med laxen eller julgäddan.
Den saffransstuvade fänkålen funkar säkert bra som vegetarisk rätt nästa gång jag har vegetarianer vid julbordet. Gissar också att den kan fungera med laxen eller julgäddan.
lördag 12 december 2015
Minimalistisk jul i år
I morgon är det lucia och jag har inte öppnat julmatsbloggen förrän idag. Det beror på att årets julfirande inte blir sig likt. Jag kommer inte att bjuda in stora släkten detta åt trots att det är min tur. Nya barn kräver nya vanor och vuxna barn vill skapa sina egna.
I år blir vi bara två som firar här hemma och julbordet blir minimalistiskt. Däremot kommer jag att laga julrätter under senare delen av december månad fram till nyår. Det blir efter välbeprövade recept och inte lika mycket experimenterande som tidigare.
Så här ser förberedelserna ut hitintills:
1. En halv gris inhandlades som förra året från Gladgården, Café i fårhus i Dala-Järna. Jag har kokat ister, gjort en laddning pulled pork, tillagat några fläskkotletter och frusit in resten. Det blir nog några juliga grisrätter framöver.
2. På en semesterresa till Spaninen den första veckan i december inhandlades 1kg makadamianötter till ett rimligt pris. Ca hälften har glaserats med ett lager 85%-ig mörk choklad + lite sötningsmedet. Hoppas lite blir kvar till julens gottebord som i år ska bli nästan helt sockerfritt.
3. En jämtländskt varmrökt lax inhandlades på Skansens julmarknad idag. Den sparas till julafton.
I år blir vi bara två som firar här hemma och julbordet blir minimalistiskt. Däremot kommer jag att laga julrätter under senare delen av december månad fram till nyår. Det blir efter välbeprövade recept och inte lika mycket experimenterande som tidigare.
Så här ser förberedelserna ut hitintills:
1. En halv gris inhandlades som förra året från Gladgården, Café i fårhus i Dala-Järna. Jag har kokat ister, gjort en laddning pulled pork, tillagat några fläskkotletter och frusit in resten. Det blir nog några juliga grisrätter framöver.
2. På en semesterresa till Spaninen den första veckan i december inhandlades 1kg makadamianötter till ett rimligt pris. Ca hälften har glaserats med ett lager 85%-ig mörk choklad + lite sötningsmedet. Hoppas lite blir kvar till julens gottebord som i år ska bli nästan helt sockerfritt.
3. En jämtländskt varmrökt lax inhandlades på Skansens julmarknad idag. Den sparas till julafton.
torsdag 1 januari 2015
Nu är det slut för denna gång
Hos oss fortsätter julen till Tjugondag Knut, men här på julmatsbloggen är det slut för denna gång. Nästa jul är det skarpt läge och då kan ni följa hur jag förbereder 2015 års julbord. Men det är långt dit.
Om du vill följa min strävan att reducera kolhydratinnehållet i allt jag äter så kan du följa min blogg Full koll, som finns här.
På återseende och Gott Nytt År.
Om du vill följa min strävan att reducera kolhydratinnehållet i allt jag äter så kan du följa min blogg Full koll, som finns här.
På återseende och Gott Nytt År.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)