söndag 25 december 2022

Experiment med smakkombinationer

Det är roligt att testa lite nytt. Inför denna julen blev det inget sådant, men jag har i alla fall samlat på mig några förslag. 

Mixa vitkål och bladselleri, ett äpple eller päron och en avokado till en god och närande soppa. Tillsätt gärna något fett också.

Kombinationer att experimentera med:

- Tomat, paprika, lök, olivolja, ingefära, kanel, kajennpeppar
- Morot, rödbeta, selleri, citron, avokado.
- Selleri, gurka, äpple (grönkål, svartrot).
- Selleri, grönkål.
- Apelsiner, citroner, grapefrukt.
- Apelsinskal, kummin, fänkål, rosmarin, ingefära, vitlök, lagerblad, senapsfrö - till fläskkött.

Provensalska kryddor:
basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan.

onsdag 21 december 2022

Den konstigaste julen av alla

I början av december opererades jag i munnen. Kan bara äta flytande och finfördelat under ca 3 månader. Det blev inget experimenterande i köket som brukligt är i december. Ska i alla fall göra Janssons frestelse och rödbetssallad till familjens gemensamma julbord. Kokade en stor laddning risgrynsgröt till första advent, därefter blev det saffranspannkaka och apelsinris. 

När det gäller Janssons så följer jag Leif Mannerströms råd från hans Youtube-kanal, dvs blandar pyttelite tomatpuré och lite orökt kaviar i grädden. 

Rödbetssalladen blir Lisas som vanligt. Receptet finns under fliken ”Alla Recept”. Pålitligt och bra recept. Tyvärr har jag inga mjölksyrade rödbetor, så det blir vanliga inlagda i stället. 

Detta blir nog mitt enda inlägg på bloggen inför denna jul, 

God Jul och Gott Nytt år önskar jag i alla fall.



tisdag 4 januari 2022

Tjocka revbensspjäll

Under mellandagarna blev det revbensspjäll som serverades med brunkål och rödkål. 

Tjocka revbensspjäll kokades tillsammans med en oxtunga ca en timme i den kraftiga buljongen från skinkkoket. Det blir så mört och fint på detta sätt. (Tungan serverades på julbordet och under mellandagarna under ett täcke av svampstuvning)

Därefter fick köttet vila i kylskåpet tills det var dags för servering. Då skars köttet i portionsbitar och penslades med marinad innan det fick gå en stund i grillen. 

Marinad till revben

½ dl oystersauce

½ dl matolja
2 msk flytande honung
2 - 4 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond 
1 msk grillkrydda
Salt
Grovmalen svartpeppar 

Kommentar den 2 januari 2025
Tog saften från en blodapelsin, men inte skalet eftersom jag inte hade någon ekologisk apelsin.
Glazen blev väldigt tunn så jag tillsatte även en tsk fiberhusk. 



lördag 25 december 2021

Tomatsill på matjes

Efter en kanonskörd av tomater i år måste jag fira detta med en ny tomatsill på julbordet. De sista tomaterna som eftermognat inomhus var fortfarande fina. De krossades i mixern och kryddades med salt, peppar och lite Tamarind. Krosset fick även ett snabbt uppkok. Jag inbillar mig att det ökar hållbarheten. 

Receptiden kommer från Tomatklubben på Facebook. 

2 förpackningar matjessill 
en knippe hackad dill
2 - 3 msk hackad lök 
1 - 1,5 dl krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja

- Skär sillen i bitar och blanda med övriga ingredienser.
- Låt dra i kylskåp över natten, sedan är den klar att servera.



torsdag 23 december 2021

Dan före dan

 Redan dagen före julafton och dagen ägnas åt matlagning. 

Tidigare har jag förberett köttbullar, kycklingpaté, julskinka och brunkål.

Idag gör jag svampstuvningen till morgondagens ugnsomelett, kokar  tunga och tjocka revbensspjäll, gör en tomatsill och Jansons Frestelse. 


söndag 28 november 2021

Första söndagen i advent

Så fort det går. Idag är det redan första söndagen i advent. Min vana trogen blir det julmatsmånad hela tiden fram till jul. Idag börjar det med en stor laddning risgrynsgröt. Förutom till dagens kvällsgröt ska det  räcka till saffranspannkaka och apelsinris kommande dagar. 

Hoppas denna jul blir en normal jul trots den nya sydafrikanska coronavarianten som nyligen upptäckts. Oroande i allra högsta grad trots att jag fått den tredje dosen vaccin. 

onsdag 2 december 2020

Coronajulen

Även denna jul blir annorlunda. Allt firande med släkten inställt på grund av coronasmittan. Det krävs ingen särskild planering för ett stort julbord. Under december lagar jag bara några julfavoriter till oss två här hemma. Igår blev del saffransostkaka som dessert efter köttsoppa på rester av fläskkarré och buljong från karrékoket.