lördag 25 december 2021

Tomatsill på matjes

Efter en kanonskörd av tomater i år måste jag fira detta med en ny tomatsill på julbordet. De sista tomaterna som eftermognat inomhus var fortfarande fina. De krossades i mixern och kryddades med salt, peppar och lite Tamarind. Krosset fick även ett snabbt uppkok. Jag inbillar mig att det ökar hållbarheten. 

Receptiden kommer från Tomatklubben på Facebook. 

2 förpackningar matjessill 
en knippe hackad dill
2 - 3 msk hackad lök 
1 - 1,5 dl krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja

- Skär sillen i bitar och blanda med övriga ingredienser.
- Låt dra i kylskåp över natten, sedan är den klar att servera.



torsdag 23 december 2021

Dan före dan

 Redan dagen före julafton och dagen ägnas åt matlagning. 

Tidigare har jag förberett köttbullar, kycklingpaté, julskinka och brunkål.

Idag gör jag svampstuvningen till morgondagens ugnsomelett, kokar  tunga och tjocka revbensspjäll, gör en tomatsill och Jansons Frestelse. 


söndag 28 november 2021

Första söndagen i advent

Så fort det går. Idag är det redan första söndagen i advent. Min vana trogen blir det julmatsmånad hela tiden fram till jul. Idag börjar det med en stor laddning risgrynsgröt. Förutom till dagens kvällsgröt ska det  räcka till saffranspannkaka och apelsinris kommande dagar. 

Hoppas denna jul blir en normal jul trots den nya sydafrikanska coronavarianten som nyligen upptäckts. Oroande i allra högsta grad trots att jag fått den tredje dosen vaccin. 

onsdag 2 december 2020

Coronajulen

Även denna jul blir annorlunda. Allt firande med släkten inställt på grund av coronasmittan. Det krävs ingen särskild planering för ett stort julbord. Under december lagar jag bara några julfavoriter till oss två här hemma. Igår blev del saffransostkaka som dessert efter köttsoppa på rester av fläskkarré och buljong från karrékoket. 



måndag 23 december 2019

Festen inställd

Dagen före julafton 2019. Festen är inställd. Dunderförkyld och har inte orkat. Maten inhandland men inte tillagad. En annorlunda jul.

Julmatsbloggen får vila till nästa år.


söndag 23 december 2018

Så snabbt det gick och julbuljong

Så snabbt det gick. Redan i morgon är det julafton. Idag tar jag hand om skinkspadet och griljerar skinkan.

Igår kokade jag skinka och tungan. Jag kokar alltid skinkan för att få rikligt med skinkspad, användbart på många olika sätt.

Buljong till dopp i grytan får inte saknas på julbordet. Det blir ett avsteg från lågkolhydratlinjen  eftersom jag doppar en brödskiva i spadet. Gott till skinka och julkorv.

Skinkspad är basen i doppspadet. Om det behövs, förstärks det med lite lantbuljong, tamarin, lagerblad och några pepparkorn. Smaka av och kontrollera att det inte blir för salt.

Buljongen används sedan som drickbuljong, i brunkål och kålsoppa med mera. Om det blir något över fryser jag in det för framtida behov.



onsdag 28 november 2018

Snart december igen

Läser idag Dietdoktorns tips inför julen och börjar längta lite efter den goda julmaten. Till helgen är det redan den första advent. Jag öppnar julmatsbloggen igen och låter december månads middagar präglas av julens smaker.  Som vanligt blir det några gamla godingar men också några nyheter.

Det är fler som tävlar om uppmärksamheten när det gäller decembermaten. Flera tips kommer i Facebook-eventet "Ät dig frisk".