Julmatsbloggen får vila till nästa år.
Blogg som hjälpmedel för att planera julmaten. Jag önskar alla en riktigt god LCHF-jul.
måndag 23 december 2019
Festen inställd
Dagen före julafton 2019. Festen är inställd. Dunderförkyld och har inte orkat. Maten inhandland men inte tillagad. En annorlunda jul.
Julmatsbloggen får vila till nästa år.
Julmatsbloggen får vila till nästa år.
söndag 23 december 2018
Så snabbt det gick och julbuljong
Så snabbt det gick. Redan i morgon är det julafton. Idag tar jag hand om skinkspadet och griljerar skinkan.
Igår kokade jag skinka och tungan. Jag kokar alltid skinkan för att få rikligt med skinkspad, användbart på många olika sätt.
Buljong till dopp i grytan får inte saknas på julbordet. Det blir ett avsteg från lågkolhydratlinjen eftersom jag doppar en brödskiva i spadet. Gott till skinka och julkorv.
Skinkspad är basen i doppspadet. Om det behövs, förstärks det med lite lantbuljong, tamarin, lagerblad och några pepparkorn. Smaka av och kontrollera att det inte blir för salt.
Buljongen används sedan som drickbuljong, i brunkål och kålsoppa med mera. Om det blir något över fryser jag in det för framtida behov.
Igår kokade jag skinka och tungan. Jag kokar alltid skinkan för att få rikligt med skinkspad, användbart på många olika sätt.
Buljong till dopp i grytan får inte saknas på julbordet. Det blir ett avsteg från lågkolhydratlinjen eftersom jag doppar en brödskiva i spadet. Gott till skinka och julkorv.
Skinkspad är basen i doppspadet. Om det behövs, förstärks det med lite lantbuljong, tamarin, lagerblad och några pepparkorn. Smaka av och kontrollera att det inte blir för salt.
Buljongen används sedan som drickbuljong, i brunkål och kålsoppa med mera. Om det blir något över fryser jag in det för framtida behov.
onsdag 28 november 2018
Snart december igen
Läser idag Dietdoktorns tips inför julen och börjar längta lite efter den goda julmaten. Till helgen är det redan den första advent. Jag öppnar julmatsbloggen igen och låter december månads middagar präglas av julens smaker. Som vanligt blir det några gamla godingar men också några nyheter.
Det är fler som tävlar om uppmärksamheten när det gäller decembermaten. Flera tips kommer i Facebook-eventet "Ät dig frisk".
Det är fler som tävlar om uppmärksamheten när det gäller decembermaten. Flera tips kommer i Facebook-eventet "Ät dig frisk".
onsdag 3 januari 2018
Saffransostkaka
Enkel, lättlagad och kolhydratsnål dessert, mellanmål eller kaka till kaffet i juletid.
500 g keso/380 g avrunnen < 11 g kh
4 ägg 1 g kh
5 g (1,5 tsk) fiberhusk
2 dl grädde 6 g kh
45 g (1 dl) mandelmjöl 3 g kh
0,5 g saffran
1 krm salt
ev sötningsmedel
Ev lite flagad mandel
Ev någon droppe bittermandelolja
Smör
TOTALT: 21 gram kolhydrater minus det som sköljs bort då keson tvättas.
Häll Keso i ett durkslag, skölj och låt rinna av.
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnsform.
Dela äggen.
Vispa äggulorna.
Blanda i övriga ingredienser utom äggvitorna.
Blanda ev ner ett par droppar bittermandelolja eller ett par rivna bittermandlar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggvitorna i smeten.
Häll i formen, strö över flagad mandel och grädda i ca 40 min.
Hyvla ev över lite smör.
Servera ljummen med vispad grädde och hallon eller andra bär.
500 g keso/380 g avrunnen < 11 g kh
4 ägg 1 g kh
5 g (1,5 tsk) fiberhusk
2 dl grädde 6 g kh
45 g (1 dl) mandelmjöl 3 g kh
0,5 g saffran
1 krm salt
ev sötningsmedel
Ev lite flagad mandel
Ev någon droppe bittermandelolja
Smör
TOTALT: 21 gram kolhydrater minus det som sköljs bort då keson tvättas.
Häll Keso i ett durkslag, skölj och låt rinna av.
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en ugnsform.
Dela äggen.
Vispa äggulorna.
Blanda i övriga ingredienser utom äggvitorna.
Blanda ev ner ett par droppar bittermandelolja eller ett par rivna bittermandlar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd ner äggvitorna i smeten.
Häll i formen, strö över flagad mandel och grädda i ca 40 min.
Hyvla ev över lite smör.
Servera ljummen med vispad grädde och hallon eller andra bär.
tisdag 12 december 2017
Brysselkål
Förra julens bloggande avslutades med Ingefärsbrässerad brysselkål och detta år börjar med tre brysselkålstips som jag planerar att testa. Brysselkål innehåller bara 1,9 % kolhydrater och är perfekt när man vill hålla nere kolhydratintaget.
Brysselkålsspett med senapsdipp
8 baconskivor
16 kokta brysselkål
8 träspett
Peppar
1 msk grovkornig senap
1 dl creme fraiche
Blötlägg träspetten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Klä ett ugnsfat med bakplåtspapper.
Koka brysselkålen.
Dela baconskivorna.
Trä kål och bacon på spetten.
Lägg spetten på fatet och tillaga tills baconet blivit knaprigt, ca 5 minuter.
Peppra.
Blanda dippsåsen av senap och creme fraiche.
Bryssel- och grönkål med balsamvinägersås
400 gram brysselkål
1 liter grovhackad grönkål
1 äpple
1 msk färska rosmarinblad
Skalet av en citron
1 msk rapsolja
Salt och peppar
2 msk smör
3 msk balsamvinäger
Ansa och dela brysselkålen.
Ta bort de yttersta bladen, ca 10 st.
Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna.
Fräs under omrörning brysselkål och blad, ett skivat äpple och rosmarinblad i 5-8 minuter.
Blanda ner grönkålen och fräs ytterligare 5 minuter.
Blanda ner finstrimlad citronskal och fräs ytterligare en minut.
Salta och peppra.
Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt balsamvinäger och sjud 1 minut.
Ringla såsen över kålen.
Brysselkålsfrestelse
1 paket bacontärningar
7 dl skivad brysselkål
Salt och peppar
2 dl riven ost
1,5 dl grädde
Lite mandelmjöl, sesamfrö el dyl
Sätt ugnen på 225 grader.
Fräs bacon.
Blanda i brysselkålen och fräs tills den är mjuk.
Salta och peppra.
Varva fräset med ost i en ugnsform.
Ringla över grädden.
Toppa med något som ger fin färg och lite crisp.
Gratinera i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
Brysselkålsspett med senapsdipp
8 baconskivor
16 kokta brysselkål
8 träspett
Peppar
1 msk grovkornig senap
1 dl creme fraiche
Blötlägg träspetten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Klä ett ugnsfat med bakplåtspapper.
Koka brysselkålen.
Dela baconskivorna.
Trä kål och bacon på spetten.
Lägg spetten på fatet och tillaga tills baconet blivit knaprigt, ca 5 minuter.
Peppra.
Blanda dippsåsen av senap och creme fraiche.
Bryssel- och grönkål med balsamvinägersås
400 gram brysselkål
1 liter grovhackad grönkål
1 äpple
1 msk färska rosmarinblad
Skalet av en citron
1 msk rapsolja
Salt och peppar
2 msk smör
3 msk balsamvinäger
Ansa och dela brysselkålen.
Ta bort de yttersta bladen, ca 10 st.
Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna.
Fräs under omrörning brysselkål och blad, ett skivat äpple och rosmarinblad i 5-8 minuter.
Blanda ner grönkålen och fräs ytterligare 5 minuter.
Blanda ner finstrimlad citronskal och fräs ytterligare en minut.
Salta och peppra.
Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt balsamvinäger och sjud 1 minut.
Ringla såsen över kålen.
Brysselkålsfrestelse
1 paket bacontärningar
7 dl skivad brysselkål
Salt och peppar
2 dl riven ost
1,5 dl grädde
Lite mandelmjöl, sesamfrö el dyl
Sätt ugnen på 225 grader.
Fräs bacon.
Blanda i brysselkålen och fräs tills den är mjuk.
Salta och peppra.
Varva fräset med ost i en ugnsform.
Ringla över grädden.
Toppa med något som ger fin färg och lite crisp.
Gratinera i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
måndag 11 december 2017
Snart jul igen.
I år är jag sen med julmatsbloggen och jag har ännu inte börjat förbereda något inför julen.
Just nu bor vi i en liten etta med kokvrå pga renovering av vår bostad, så i år blir det inget julbord här hemma. Några julrätter kommer att ingå i den vanliga vardagsmaten det får räcka detta år.
Det kanske kommer några nya recept om jag hittar något intressant att prova. När vi tömde huset fick några gamla julnummer av mattidningar följa med till vårt tillfälliga boende och jag hoppas hitta något spännande. Jag fastnade genast för några intressanta recept på brysselkål som är värda att testa.
Just nu bor vi i en liten etta med kokvrå pga renovering av vår bostad, så i år blir det inget julbord här hemma. Några julrätter kommer att ingå i den vanliga vardagsmaten det får räcka detta år.
Det kanske kommer några nya recept om jag hittar något intressant att prova. När vi tömde huset fick några gamla julnummer av mattidningar följa med till vårt tillfälliga boende och jag hoppas hitta något spännande. Jag fastnade genast för några intressanta recept på brysselkål som är värda att testa.
torsdag 22 december 2016
Ingefärsbrässerad brysselkål
I år har jag verkligen haft nytta av mina samlade julrecept. Idag två dagar före julafton gör jag de välbeprövade sillarna, kokar skinkan och gröten samt förbereder det gröna till julbordet så lång det går. Jag hittar också ett intressant recept på ingefärsbrässerad brysselkål där den fina buljongen från kycklingterinnen jag gjorde häromdagen kommer till användning. Det blir årets nykomling bland det varma rätterna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)