tisdag 12 december 2017

Brysselkål

Förra julens bloggande avslutades med Ingefärsbrässerad brysselkål och detta år börjar med tre brysselkålstips som jag planerar att testa. Brysselkål innehåller bara 1,9 % kolhydrater och är perfekt när man vill hålla nere kolhydratintaget.

Brysselkålsspett med senapsdipp
8 baconskivor
16 kokta brysselkål
8 träspett
Peppar

1 msk grovkornig senap
1 dl creme fraiche

Blötlägg träspetten.
Sätt ugnen på 225 grader.
Klä ett ugnsfat med bakplåtspapper.
Koka brysselkålen.
Dela baconskivorna.
Trä kål och bacon på spetten.
Lägg spetten på fatet och tillaga tills baconet blivit knaprigt, ca 5 minuter.
Peppra.

Blanda dippsåsen av senap och creme fraiche.

Bryssel- och grönkål med balsamvinägersås
400 gram brysselkål
1 liter grovhackad grönkål
1 äpple
1 msk färska rosmarinblad
Skalet av en citron
1 msk rapsolja
Salt och peppar
2 msk smör
3 msk balsamvinäger

Ansa och dela brysselkålen.
Ta bort de yttersta bladen, ca 10 st.
Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna.
Fräs under omrörning brysselkål och blad, ett skivat äpple och rosmarinblad i 5-8 minuter.
Blanda ner grönkålen och fräs ytterligare 5 minuter.
Blanda ner finstrimlad citronskal och fräs ytterligare en minut.
Salta och peppra.

Smält smöret i en liten kastrull, tillsätt balsamvinäger och sjud 1 minut.
Ringla såsen över kålen.

Brysselkålsfrestelse
1 paket bacontärningar
7 dl skivad brysselkål
Salt och peppar
2 dl riven ost
1,5 dl grädde
Lite mandelmjöl, sesamfrö el dyl

Sätt ugnen på 225 grader.
Fräs bacon.
Blanda i brysselkålen och fräs tills den är mjuk.
Salta och peppra.
Varva fräset med ost i en ugnsform.
Ringla över grädden.
Toppa med något som ger fin färg och lite crisp.
Gratinera i mitten av ugnen i 5-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar