lördag 23 december 2023

Julköttbullar 2023

Årets julköttbullar tillagdes efter detta recept. Tillagade igår och åts till middag. Nöjd med resultatet. Det blev tillräckligt kvar till julbordet och lite till frysen. 

600 g Köttfärs

100 g Lök (gul)

2 Ägg 

75 g Grädde 

1 tsk fiberhusk

3 msk Pofiber 

2 st Vitlöksklyftor 

1,5 tsk Ingefära

1,5 tsk Kryddpeppar 

1 tsk Dijonsenap 

1 tsk Vitpeppar el Svartpeppar

1 msk Kalvfond 

1 tsk Salt

2 tsk Tamarisoja 


Kokade köttbullarna i skinkbuljong för att sedan steka inför servering. 

Visserligen blev köttbullarna kryddiga och goda. Om jag ändå ska förändra något så ökar jag på ingefäran och minskar något på kryddpepparn. 

Satsen gav 40 köttbullar. K


Kommentar 13 december 2024
Igår gjorde jag årets julköttbullar. Gjorde dem lite mindre än förra året och det blev 50 stycken. Förändrade kryddningen något, mer ingefära och mindre kryddpeppar. Middag i går och två förpackningar i frysen. 

LCHF-arkivet har ett snarlikt recept men med lite annorlunda kryddning. Ska
 nog testa det också så småningom. Här hittar du receptet: https://www.lchfarkivet.se/recept/julkottbullar/


torsdag 21 december 2023

December - försmak på julmaten

Nu är det bara tre dagar kvar till julafton. December har som vanligt bjudit på lite försmak på julmat. Jag orkar ju inte äta allt under julen utan ser december som en julmatsmånad.

Den första december blev det risgrynsgröt och julkorv. 

Jag har också testade pannacotta med julsmaker, som jag skrev om i förra julens sista inlägg. Den blev bra men kryddorna lite väl klena. I stället för att toppa med apelsinskal tog jag en finskuren apelsin, marinerad i apelsinlikör. Jag hittade inga ekologiska apelsiner så apelsinzest var uteslutet.

Gröten blev grunden till apelsinris och saffranspannkaka följande dagar.

Grötkoket upprepades ett par gånger under december och blev grötfrukost flera morgnar. 

Jag har också för första gången köpt en färdigkokt julskinka. Den var bättre än förväntat. Men eftersom den var så liten, bara 600 gram, så är den redan slut. Det blev en middag och därefter några skinkmackor på vörtbröd eller Leksands surdegsknäcke, som är fantastiskt gott. 

Lutfisken är viktig för mig men ogillas av den övriga familjen. Jag och min syster festade på denna utsökta delikatess i mitten av december. Julmust därtill. 

I förrgår kokade jag en större skinka på mitt vanliga sätt för att få buljong till brunkål, kålsoppa mm. 

Nu har jag två dagar på mig att fixa resten av julmaten. Idag ska jag göra Janssons frestelse och i morgon blir det julköttbullar. 

tisdag 3 januari 2023

måndag 2 januari 2023

Kalkon - mör och saftig på låg temperatur


Lite julmat ville jag göra ia alla fall, dels för att bjuda son och sonhustru i mellandagarna samt förbereda en nyårsmiddag. Jag landade på något Brittiskt. Det blev kalkon och tänkte mig plumpudding som dessert. Tyvärr slog Covid 19 till och allt blev inställt. En färsk kalkon var redan inhandlad så den tillagades ändå. Den blev supergod, tillagad på låg temperatur, 150 grader.
  • knappt 4 kg kalkon
  •         1 rödlök 
  • 1 st. äpple
  •                 ½ påse katrinplommon
  • ½ citron
  • 100 g smör
  • 2 msk salvia
  • 2 msk rosmarin
  • 2 msk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar


Att pensla kalkonen med

  • 100 g smält smör
  • 1 msk mörk soja


Sås

  • smöret + soja som blev över från penslingen
  •                 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 palsternackor
  • 1 äpple
  • 3 vitlöksklyftor
  •                 Några enbär
  • Kalkonlever (om den medföljer)
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  •                 Lite redning med dinkelmjöl


Potatis i ugn

  • 1 kg mandelpotatis
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rosmarin
  • Timjan


Kalkonen - förberedelser

Grovhacka rödlök, vitlök och äpple och dela en citron på hälften.

Krydda insidan med salt och peppar.

Stoppa in smöret i kalkonen och krydda med salvia, timjan och rosmarin. 

Lägg sedan in den hackade rödlöken, katrinplommonen och äpplet och avsluta med  att trycka in en halv citron med skalet pekandes utåt. 

Bind upp kalkonen med snöre.

Salta och peppra utsidan av kalkonen.


Tillagning

Grovhacka rödlök, vitlök, morot, palsternacka, äpple, en citronhalva och lägg på en ugnsplåt.

Häll på 3 dl. vatten.

Placera ett galler ovanför plåten och lägg kalkonen med ryggen uppåt.

Ställ in allt i ugnen på 150 grader, över- och undervärderad (ej varmluft).


Smält 100 g smör i en kastrull. Häll över det smälta smöret i en skål, men undvik att ta med det vita ”slagget” som bildats. Tillsätt soja och rör om.

Pensla sojasmörblandningen över kalkonen varje halvtimme.

Efter ca 1½ timma vänds kalkonen för att få färg även på bröstsidan. Kontrollera också om det behövs mer vatten i ugnsplåten.

Kalkonen är klar efter ca 2,5 timma och ska uppnå en innertemperatur på 72 grader.

Låt kalkonen är vila. Täck med ugnsfolie.


Sås:

Sila av skyn från ugnsplåten. Tillsätt 3 dl grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red såsen tills du får den konsistens du önskar.


Potatis:

Dela potatisen i halvor och krydda med vitlök, salt, peppar, rosmarin och timjan efter smak. Lägg på några klickar smör och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.


Övriga tillbehör:

Brysselkål, gröna bönor.


Kommentarer:

De torkade kryddorna blev inte så bra blandade i ”stuffingen”. Hårda och vassa. Prova färska örter i stället, eller gör ett kryddsmör och gnid in insidan av kalkonen med detta.


Jag tog ut kalkonen vid 69 grader. Räknade med att värmen skulle stiga några grader. Så var inte fallet, vilket resulterade i röd köttsaft vid lårbenet. Övriga delar av kalkonen blev perfekta.


Hade önskat mig krispigare och kryddigare skinn. Kanske några minuter under grillen hade hjälpt.


Tillagningstiden blev ungefär 2,5 timme.


Detta är originalreceptet jag utgick ifrån 

https://www.johansmat.se/hel-kalkon-i-ugn/ Läste även andra recept och lade till katrinplommonoch enbär.

söndag 25 december 2022

Experiment med smakkombinationer

Det är roligt att testa lite nytt. Inför denna julen blev det inget sådant, men jag har i alla fall samlat på mig några förslag. 

Mixa vitkål och bladselleri, ett äpple eller päron och en avokado till en god och närande soppa. Tillsätt gärna något fett också.

Kombinationer att experimentera med:

- Tomat, paprika, lök, olivolja, ingefära, kanel, kajennpeppar
- Morot, rödbeta, selleri, citron, avokado.
- Selleri, gurka, äpple (grönkål, svartrot).
- Selleri, grönkål.
- Apelsiner, citroner, grapefrukt.
- Apelsinskal, kummin, fänkål, rosmarin, ingefära, vitlök, lagerblad, senapsfrö - till fläskkött.

Provensalska kryddor:
basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan.

onsdag 21 december 2022

Den konstigaste julen av alla

I början av december opererades jag i munnen. Kan bara äta flytande och finfördelat under ca 3 månader. Det blev inget experimenterande i köket som brukligt är i december. Ska i alla fall göra Janssons frestelse och rödbetssallad till familjens gemensamma julbord. Kokade en stor laddning risgrynsgröt till första advent, därefter blev det saffranspannkaka och apelsinris. 

När det gäller Janssons så följer jag Leif Mannerströms råd från hans Youtube-kanal, dvs blandar pyttelite tomatpuré och lite orökt kaviar i grädden. 

Rödbetssalladen blir Lisas som vanligt. Receptet finns under fliken ”Alla Recept”. Pålitligt och bra recept. Tyvärr har jag inga mjölksyrade rödbetor, så det blir vanliga inlagda i stället. 

Detta blir nog mitt enda inlägg på bloggen inför denna jul, 

God Jul och Gott Nytt år önskar jag i alla fall.