tisdag 3 januari 2023

måndag 2 januari 2023

Kalkon - mör och saftig på låg temperatur


Lite julmat ville jag göra ia alla fall, dels för att bjuda son och sonhustru i mellandagarna samt förbereda en nyårsmiddag. Jag landade på något Brittiskt. Det blev kalkon och tänkte mig plumpudding som dessert. Tyvärr slog Covid 19 till och allt blev inställt. En färsk kalkon var redan inhandlad så den tillagades ändå. Den blev supergod, tillagad på låg temperatur, 150 grader.
  • knappt 4 kg kalkon
  •         1 rödlök 
  • 1 st. äpple
  •                 ½ påse katrinplommon
  • ½ citron
  • 100 g smör
  • 2 msk salvia
  • 2 msk rosmarin
  • 2 msk timjan
  • Salt
  • Svartpeppar


Att pensla kalkonen med

  • 100 g smält smör
  • 1 msk mörk soja


Sås

  • smöret + soja som blev över från penslingen
  •                 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 palsternackor
  • 1 äpple
  • 3 vitlöksklyftor
  •                 Några enbär
  • Kalkonlever (om den medföljer)
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  •                 Lite redning med dinkelmjöl


Potatis i ugn

  • 1 kg mandelpotatis
  • Smör
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Rosmarin
  • Timjan


Kalkonen - förberedelser

Grovhacka rödlök, vitlök och äpple och dela en citron på hälften.

Krydda insidan med salt och peppar.

Stoppa in smöret i kalkonen och krydda med salvia, timjan och rosmarin. 

Lägg sedan in den hackade rödlöken, katrinplommonen och äpplet och avsluta med  att trycka in en halv citron med skalet pekandes utåt. 

Bind upp kalkonen med snöre.

Salta och peppra utsidan av kalkonen.


Tillagning

Grovhacka rödlök, vitlök, morot, palsternacka, äpple, en citronhalva och lägg på en ugnsplåt.

Häll på 3 dl. vatten.

Placera ett galler ovanför plåten och lägg kalkonen med ryggen uppåt.

Ställ in allt i ugnen på 150 grader, över- och undervärderad (ej varmluft).


Smält 100 g smör i en kastrull. Häll över det smälta smöret i en skål, men undvik att ta med det vita ”slagget” som bildats. Tillsätt soja och rör om.

Pensla sojasmörblandningen över kalkonen varje halvtimme.

Efter ca 1½ timma vänds kalkonen för att få färg även på bröstsidan. Kontrollera också om det behövs mer vatten i ugnsplåten.

Kalkonen är klar efter ca 2,5 timma och ska uppnå en innertemperatur på 72 grader.

Låt kalkonen är vila. Täck med ugnsfolie.


Sås:

Sila av skyn från ugnsplåten. Tillsätt 3 dl grädde och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red såsen tills du får den konsistens du önskar.


Potatis:

Dela potatisen i halvor och krydda med vitlök, salt, peppar, rosmarin och timjan efter smak. Lägg på några klickar smör och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter.


Övriga tillbehör:

Brysselkål, gröna bönor.


Kommentarer:

De torkade kryddorna blev inte så bra blandade i ”stuffingen”. Hårda och vassa. Prova färska örter i stället, eller gör ett kryddsmör och gnid in insidan av kalkonen med detta.


Jag tog ut kalkonen vid 69 grader. Räknade med att värmen skulle stiga några grader. Så var inte fallet, vilket resulterade i röd köttsaft vid lårbenet. Övriga delar av kalkonen blev perfekta.


Hade önskat mig krispigare och kryddigare skinn. Kanske några minuter under grillen hade hjälpt.


Tillagningstiden blev ungefär 2,5 timme.


Detta är originalreceptet jag utgick ifrån 

https://www.johansmat.se/hel-kalkon-i-ugn/ Läste även andra recept och lade till katrinplommonoch enbär.

söndag 25 december 2022

Experiment med smakkombinationer

Det är roligt att testa lite nytt. Inför denna julen blev det inget sådant, men jag har i alla fall samlat på mig några förslag. 

Mixa vitkål och bladselleri, ett äpple eller päron och en avokado till en god och närande soppa. Tillsätt gärna något fett också.

Kombinationer att experimentera med:

- Tomat, paprika, lök, olivolja, ingefära, kanel, kajennpeppar
- Morot, rödbeta, selleri, citron, avokado.
- Selleri, gurka, äpple (grönkål, svartrot).
- Selleri, grönkål.
- Apelsiner, citroner, grapefrukt.
- Apelsinskal, kummin, fänkål, rosmarin, ingefära, vitlök, lagerblad, senapsfrö - till fläskkött.

Provensalska kryddor:
basilika, fänkålsfrö, lavendel, mejram, rosmarin, salvia, sommarkyndel och timjan.

onsdag 21 december 2022

Den konstigaste julen av alla

I början av december opererades jag i munnen. Kan bara äta flytande och finfördelat under ca 3 månader. Det blev inget experimenterande i köket som brukligt är i december. Ska i alla fall göra Janssons frestelse och rödbetssallad till familjens gemensamma julbord. Kokade en stor laddning risgrynsgröt till första advent, därefter blev det saffranspannkaka och apelsinris. 

När det gäller Janssons så följer jag Leif Mannerströms råd från hans Youtube-kanal, dvs blandar pyttelite tomatpuré och lite orökt kaviar i grädden. 

Rödbetssalladen blir Lisas som vanligt. Receptet finns under fliken ”Alla Recept”. Pålitligt och bra recept. Tyvärr har jag inga mjölksyrade rödbetor, så det blir vanliga inlagda i stället. 

Detta blir nog mitt enda inlägg på bloggen inför denna jul, 

God Jul och Gott Nytt år önskar jag i alla fall.



tisdag 4 januari 2022

Tjocka revbensspjäll

Under mellandagarna blev det revbensspjäll som serverades med brunkål och rödkål. 

Tjocka revbensspjäll kokades tillsammans med en oxtunga ca en timme i den kraftiga buljongen från skinkkoket. Det blir så mört och fint på detta sätt. (Tungan serverades på julbordet och under mellandagarna under ett täcke av svampstuvning)

Därefter fick köttet vila i kylskåpet tills det var dags för servering. Då skars köttet i portionsbitar och penslades med marinad innan det fick gå en stund i grillen. 

Marinad till revben

½ dl oystersauce

½ dl matolja
2 msk flytande honung
2 - 4 vitlöksklyftor
1 msk kycklingfond 
1 msk grillkrydda
Salt
Grovmalen svartpeppar 

Kommentar den 2 januari 2025
Tog saften från en blodapelsin, men inte skalet eftersom jag inte hade någon ekologisk apelsin.
Glazen blev väldigt tunn så jag tillsatte även en tsk fiberhusk. 



lördag 25 december 2021

Tomatsill på matjes

Efter en kanonskörd av tomater i år måste jag fira detta med en ny tomatsill på julbordet. De sista tomaterna som eftermognat inomhus var fortfarande fina. De krossades i mixern och kryddades med salt, peppar och lite Tamarind. Krosset fick även ett snabbt uppkok. Jag inbillar mig att det ökar hållbarheten. 

Receptiden kommer från Tomatklubben på Facebook. 

2 förpackningar matjessill 
en knippe hackad dill
2 - 3 msk hackad lök 
1 - 1,5 dl krossade tomater
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olivolja

- Skär sillen i bitar och blanda med övriga ingredienser.
- Låt dra i kylskåp över natten, sedan är den klar att servera.



torsdag 23 december 2021

Dan före dan

 Redan dagen före julafton och dagen ägnas åt matlagning. 

Tidigare har jag förberett köttbullar, kycklingpaté, julskinka och brunkål.

Idag gör jag svampstuvningen till morgondagens ugnsomelett, kokar  tunga och tjocka revbensspjäll, gör en tomatsill och Jansons Frestelse.