onsdag 25 december 2013

Brunkål



Brunkål utan socker blir ändå söt om man bryner en lök och sedan bryner kålen tillsammans med löken ganska länge. Den sötman som då framträder räcker gott och väl för mig.

Man kan testa att få fram sötma på annat sätt t ex med äpple, apelsin och kanel.

Jag gör ganska mycket. Det som blir över används i kålsoppa och kålpudding under mellandagarna. Går bra att frysa.


Ett vitkålshuvud
50 gram smör
100 gram gul lök
1 msk ättikssprit 12% eller äppelcidervinäger
3-4 dl skinkspad/buljong
Salt och vitpeppar
Ev sötningsmedel

- Bryn löken tills den blir karamelliserad och söt.
- Dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Strimla kålen. 
- Smält smör i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta. Fräs kålen. Rör ner löken.
- Tillsätt äppelcidervinäger och skinkspad/buljong.
- Låt småkoka under lock tills kålen är mör och brun, 1–1 1/2 timme. 
- Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid. Späd om det behövs med skinkspad. 
- Krydda med salt, vitpeppar och eventuellt med lite sötningsmedel 

  • Tillsätt ättika och buljong och låt allt småkoka under lock tills kålen är mör och brun, 1–1 1/2 timme. Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid.
  • Spä om det behövs med lite buljong. Krydda med salt, vitpeppar och eventuellt mer sirap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar