lördag 1 december 2012

Varför LCHF?

Idag är det den första december och traditionen föreskriver risgrynsgröt i vår familj. Det kommer att bli risgrynsgröt även idag, men jag ska försöka reducera kolhydratinnehållet ytterligare jämfört med förra årets risgrynsgröt. Mer om detta i nästa inlägg på bloggen.

Först vill jag berätta om varför jag väljer kolhydratfattig kost.

Den främsta orsaken till att jag väljer LCHF-kost är att hålla blodsockret på en låg och jämn nivå. Alla kolhydrater bryts ner i kroppen till socker. En skiva vitt bröd har samma effekt på blodsockret som en sockerbit i kaffet. Sockerfritt räcker helt enkelt inte.

Att undvika kolhydrater helt och hållet är näst intill omöjligt. Jag får lätt i mig det kroppen behöver. Risken för överdosering av kolhydrater är betydligt större än risken för brist.

Vid normala blodsockervärden innehåller blodet inte mer än ca 2 tsk socker. Hjärnan behöver ca 100 gram per dygn. Om jag inte får i mig det socker (läs kolhydrater) som kroppen behöver har jag ett inbyggt sockerbruk i levern, som fixar det åt mig, och till råga på allt används fett som råvara. Det är inte konstigt att den som strikt äter LCHF-kost går ner i vikt.

Om du vill läsa en saklig och fyllig analys om sockrets roll i kroppen rekommenderas vetenskapsjournalisten, tillika biokemisten, Ann Fernholms nya bok: Ett sötare blod. Jag lånade den digitalt från biblioteket. Men efter att ha läst denna fängslande bok vill jag nog ha ett eget ex. Bokens hemsida finns här.

Så här skrev Värnamo Nyheter om boken.
”Fast boken är en mycket noggrann genomgång av vetenskapliga studier så sträckläste jag den, som om det vore en bra deckare. På sätt och vis är den det. Liv står på spel. Ditt eget. Debatten om vilken kost som är bäst att äta har i och för sig pågått länge. Vad Fernholm gör är att lyfta fram vetenskapen i detta inflammerade debattämne”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar