lördag 1 december 2012

Första december, första prövningen

Vi har en tradition i familjen att inleda julmånaden med risgrynsgröt. Både ris och mjölk innehåller allt för mycket kolhydrater för att kunna räknas som LCHF-kost. Förra året gjorde jag en relativt kolhydratsnål gröt som inehöll drygt 9 % kolhydrater (ungefär som morötter). "Normal" risgrynsgröt innehåller enligt Livsmedelsverket 12,1% kolhydrater.

Jag är inte beredd att ge upp gröttraditionen. I år försöker jag minska kolhydratinnehållet ytterligare genom att ersätta lite av risgrynen med mandelmjöl, samt ersätta mjölken med grädde och vatten.

Årets grötrecept ser ut så här:

100 gram grötris (80 gram kolhydrater)
25 gram mandelmjöl (4 gram kolhydrater)
30 gram smör
6 dl vatten
Lite salt
2 kanelstänger

Kokas i 10 minuter

Därefter sänks värmen så att det sjuder lätt i grytan. Grädde + vatten hälls i i omgångar. Gröten får svälla mycket långsamt på låg värme. Det tar flera timmar innan den är klar.

Jag pytsade i 5 dl vispgrädde och 1 dl vatten (15 gram kolhydrater). Jag hade planerat att röra i mer vatten, men gryn + mandelmjöl kunde inte suga upp mer vätska.

Gröten vägde 1 265 gram, 135 gram mindre än förra året.

Hela satsen innehåller 99 gram kolhydrater (en sänkning med 32 gram från föregående års recept). Årets gröt innehåller knappt 8% kolhydrater. Man vinner alltså inte så mycket på att använda mandelmjöl och vem som helst borde ju kunna räkna ut att mandel inte suger upp lika mycket vätska som risgryn. Förra årets gröt var dessutom godare. Gränsen för LCHF-kost ligger på 5%.

Information om kolhydratinnehållet i ingredienserna finns i Livsmedelsverkets databas och hos Recepthjälpen. Se länkar i högermarginalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar